Nieuws

De 1585 pijpen van Steenwijks kerkorgel krijgen een flinke beurt: "Renovatie echt nodig na 160 jaar"

De organisten van het Van Oeckelenorgel in de Grote Kerk in Steenwijk
De organisten van het Van Oeckelenorgel in de Grote Kerk in Steenwijk © RTV Oost / Bart Kieft
Orgelmaker Petrus van Oeckelen, geboren 1792, was een getalenteerd mens. Op zijn 18e werd hij al beiaardier in Groningen. Later maakte hij grote kerkorgels, waaronder die van de Grote Kerk in Steenwijk. Dat orgel uit 1861 is nu aan restauratie toe. Een flinke klus, die naar verwachting anderhalf jaar gaat duren. Het orgel heeft in totaal namelijk 1585 pijpen.
Kerkorgel uit 1861 in Steenwijk wordt na ruim 160 jaar gerestaureerd
Een klein deel van die pijpen is inmiddels losgekoppeld van het orgel. Ze wijken voor een eerste verfbeurt van het houtwerk van het orgelgebouw, waarna het orgel medio volgend jaar van al zijn pijpen zal zijn ontdaan. "Het orgel is eigenlijk altijd weer opgelapt", zegt organiste Janny Bennen-Stakelbeek. "Het werd steeds gerestaureerd met een hangertje, een knijpertje en een ijzertje. Je kon lang niet overal bij. Nu krijgt het orgel een grondige restauratie."

Pijpen reviseren

Ze hoopt dat het orgel straks weer klinkt als een klok. Het bijzondere geluid van de creatie van Van Oeckelen wordt immers geroemd. "De pijpen worden gereviseerd of zonodig vervangen. Fantastisch dat dit nu gebeurt, al moeten we ons wel behelpen met een koororgel elders in de kerk, maar dat hebben we er graag voor over", aldus de organiste.
Organiste Janny Bennen-Stakelbeek afgelopen zomer, voordat werd begonnen met de renovatie van het orgel op de achtergrond.
Organiste Janny Bennen-Stakelbeek afgelopen zomer, voordat werd begonnen met de renovatie van het orgel op de achtergrond. © RTV Oost / Bart Kieft
Samen met collega-organist Arjan Oosterhof begeleidt ze het proces van de renovatie. Daarvoor is door de stichting Grote Kerk Steenwijk geld bijeengebracht, onder meer door een toegekende subsidie van Monumentenzorg. In totaal is er 9 ton nodig voor de opknapbeurt. Daar ontbreekt nog een deel van. Janny Bennen: "We hebben daarom een orgelpijp-adoptieproject in het leven geroepen. Op die manier kunnen mensen de renovatie steunen."

Renovatie echt nodig

De organiste, tenslotte: "We hopen dat mensen ons steunen. Het Van Oeckelen-orgel is heel bijzonder, de grootste door Van Oeckelen ooit gemaakt. Er zit een prachtige klank in en daaromheen een prachtig gebouw, maar de renovatie is echt nodig na 160 jaar."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.