Nieuws

Vooroever moet eilandje Beulake redden van de ondergang

Monument vlakbij het verdronken dorp Beulake
Monument vlakbij het verdronken dorp Beulake © RTV Oost
Het eiland in de Beulakerwiede, waarop ooit het dorpje Beulake lag, krijgt een vooroever. Deze langgerekte dam moet voorkomen dat het eiland in de golven verdwijnt. Door de enorme golfslag van de Beulakerwijde en de stevige wind in dit gebied, kalft het eiland steeds verder af.
Het eiland is één van de laatste nog zichtbare resten van het vroegere dorpje Beulake, vlakbij Sint Jansklooster. Onder het maaiveld liggen hier nog de fundamenten van de kerk en restanten van de begraafplaats. Deze plek heeft een grote archeologische en cultuurhistorische waarde. Beulake verdween in 1776 in de golven, bij een grote storm tijdens springtij braken toen de zuiderzeedijken door.

Geen vaste grond

De turfgravers van Beulake hadden zoveel veen afgegraven dat er nog maar weinig vaste grond over was gebleven. De instabiele natte stukken veengrond waren niet bestand tegen de harde wind en golven en het dorp verdween vrijwel volledig in het water. Alleen de stenen kerk bleef nog staan. Bij de grote stormvloed van 1825 verdween ook de kerktoren onder water.
Nog steeds hebben water en wind vrij spel rond het eiland op de Beulakerwiede. Als er nu niks wordt gedaan zal het eiland binnen tientallen jaren verdwenen zijn, vreest Natuurmonumenten. De aanleg van de vooroever is hard nodig om de archeologische en cultuurhistorische waarden van het verdronken dorp te behouden.
Ets van de dijkdoorbraak in 1776 waardoor het dorpje Beulake in de golven verdween
Ets van de dijkdoorbraak in 1776 waardoor het dorpje Beulake in de golven verdween © Rijksarchief

Grote klus

De aanleg van de vooroever is een ingewikkelde klus in het kwetsbare gebied. De vooroever wordt opgevuld met materiaal dat vrijkomt uit het opengraven van oude petgaten in de buurt van Dwarsgracht. Via buisleidingen onder water wordt het materiaal uit de petgaten vervoerd, zodat het niet in aanraking komt met de buitenlucht. Hierdoor wordt de uitstoot van CO2 uit de veengrond zoveel mogelijk voorkomen.
Voordat de grond in de vooroever wordt gestort, zorgen lokale vissers uit de Wieden ervoor zorgen dat de vissen zijn weggevangen en elders in het gebied worden uitgezet. De aanleg van de vooroever start in januari 2024.
RTV Oost maakte in samenwerking met omroep Max deze reportage over het verdronken dorp Beulake
Reportage uit Expeditie Nederland, over het verdronken dorp Beulake

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.