Nieuws

Dieven proberen zich naar binnen te praten met babbeltruc over lekkage

Dieven proberen met babbeltruc spullen uit woningen te stelen
Dieven proberen met babbeltruc spullen uit woningen te stelen © Plaats Delict
"Uw buren hebben een lekkage" of "we komen de waterleidingen inspecteren of die vervangen moeten worden". Het zijn babbeltrucs waarmee criminelen de afgelopen dagen in Enschede en Hengelo in verschillende huizen wisten binnen te komen om te stelen. De politie kreeg meerdere meldingen en wil waarschuwen voor deze insluipers.
Afgelopen zaterdag rinkelde de deurbel bij een vrouw op hoge leeftijd aan de Van Ostadestraat. Aan de deur stond een man met een hesje die zei dat hij van het waterleidingbedrijf is en dat hij de leidingen kwam checken.
De vrouw vroeg naar zijn papieren en die liet hij ook zien..... maar toen viel de 'babbelaar' onmiddellijk door de mand, omdat er niets op die zogenaamde papieren stond. Tegelijkertijd ontwaarde ze een andere man aan de achterkant van het huis. De mannen die onderling in een buitenlandse taal spraken waren al vertrokken toen de gealarmeerde politie bij het huis was.

Deurbelcamera's

Afgelopen maandag kwamen er weer nieuwe meldingen binnen, nu vanuit Hengelo. Insluipers probeerden rond kwart over elf in de ochtend binnen te komen aan de Anton Brücknerstraat, en om twee uur in de middag aan de Isaäcstraat Het is ze die dag gelukt om een huis aan de Simonstraat binnen te komen. De babbels waren vergelijkbaar en de uitdossingen ook. De politie vraagt eigenaren van deurbelcamera's in deze straten in Hengelo te kijken of zij beelden hebben van de oplichters en die te delen. Contact over deze beelden kan worden opgenomen via 0900-8844.
Hoe gaat dat nou zo'n babbeltruc?
Reconstructie van een babbeltruc in opsporingsprogramma Plaats Delict

Hoe hou je ze buiten de deur?

De politie adviseert om naar de identiteit te vragen als iemand van het waterbedrijf bij je aanbelt. Laat de deur op een kierstandhouder staan of communiceer via een raampje in de deur. Als iemand eenmaal binnen is, laat dan nooit de buitendeur openstaan zodat een tweede persoon kan binnensluipen. Laat degene die bij je binnen is ook niet alleen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.