Nieuws

Ecoloog Piet Bremer: "Natuur in de stad is hard nodig!"

Piet Bremer is ecoloog en weet alles over de natuur in Overijssel
Piet Bremer is ecoloog en weet alles over de natuur in Overijssel © RTV Oost
Natuur en Milieu Overijssel stimuleert projecten waarbij de natuur meer ruimte krijgt en de biodiversiteit wordt versterkt. "En het is hard nodig om de biodiversiteit in onze eigen omgeving te vergroten," zegt ecoloog Piet Bremer.
Natuur in en om de stad
Piet Bremer weet alles over de natuur in Overijssel. Hij neemt ons in deze aflevering onder meer mee naar het Zalkerbos. Daar staan bomen die al eeuwen oud zijn, maar echt opvallen doen ze niet. Maar eerst gaan we naar het industrieterrein van Kampen. "Hier hebben de bedrijven een hele brede strook met allerlei bloemen ingezaaid. Dat is prachtig om te zien en de insecten zijn er blij mee."

Wild

In de strakke beukenhaag langs het terrein prijkt een wilgenroos en een brandnetel. Of de tuinman van het terrein daar nou zo blij mee is? Ecoloog Bremer vindt het juist goed dat er wat wilds in staat. "Onze insecten hebben juist dit soort planten nodig om zich voort te planten. Dat is belangrijk voor de biodiversiteit."
Dan bukt Bremer bij de bloemenstrook en pakt een knalrode klaproos vast. "Wist je dat een klaproos maar een paar uur bloeit? De bloem wordt dan bezocht door allerlei hommels. Als het goed is, wordt het stuifmeel verspreid en dan is de taak van de klaproos vervuld." Er staat ook een bijzondere anjerachtige soort tussen, Blaassilene. "Mooi hè?"

Ziekte

Dan rijden we naar het Zalkerbos waar Bremer heel enthousiast wordt. "Dit is het ooibos. Hier staan eeuwenoude bomen, die elke zeven jaar gekortwiekt worden en daardoor lijkt het een groep jonge bomen. Maar als je goed kijkt, zie je dat al die jongere bomen op één hele grote stam staan. Dit noemen ze een stoof." Hoe oud deze hakhoutbomen zijn, weet niemand precies. "Maar ik durf wel te beweren dat ze een paar eeuwen oud zijn," zegt Bremer trots. Er wordt alles aan gedaan om deze bomen te behouden, maar helaas sterven er een paar door ziekte.
In Zwolle ontmoet Bremer Erik de Kruif. Hij woont in de wijk Meanderhof en de tuin die daar door de bewoners is aangelegd heeft een paradijselijke uitstraling. "Paradijs is Hebreeuws voor tuin, dus dat klopt wel bij dit plekje," oordeelt ecoloog Bremer. De Kruif doet graag mee met de Groene Loper waarbij je als inwoners subsidie kunt krijgen voor groene projecten in je eigen wijk. En ook de bewoners van buurttuin De Verbinding hebben meegedaan met de Groene Loper. "Het is echt een verbindende plek in de wijk en daarom is het zo gaaf," vertelt één van de bewoners.
Buitenkans

Buitenkans zie je dinsdag om 17.10 uur op TV Oost. Het programma wordt dezelfde dag en op zondag meerdere keren herhaald. Online terugkijken kan op rtvoost.nl/buitenkans. Buitenkans wordt gemaakt in samenwerking met Staatsbosbeheer, Vereniging Natuurmonumenten, Landschap Overijssel en Natuur en Milieu Overijssel.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.