'Regering wakker schudden met protest in Zwolle tegen sluiting de Ambelt'

Ze heeft nog geen idee hoe de bijeenkomst eruit gaat zien. En ook niet hoeveel mensen er gaan komen, 22 oktober in Park de Wezenlanden. Dan organiseert Anita van Ewijk uit Zwolle een grote protestdemonstratie tegen het plan om de scholen voor speciaal onderwijs van de Ambelt te sluiten.

"Maar ik krijg al een heleboel reacties op mijn plan", zegt ze strijdbaar. Vrijdag ontstond het idee van de moeder van de 14-jarige Ambelt-scholiere René. "Ik ben me dood geschrokken toen ik de plannen hoorde. Het is gedoemd te mislukken."

Doodongelukkig

Van Ewijk verwijst naar het plan van de Ambelt, om leerlingen en expertise over te dragen aan regulier onderwijs. Ouders zijn bang voor de gevolgen die de nieuwe koers voor hun kinderen zal hebben. Kinderen kunnen de drukte niet aan, krijgen te weinig begeleiding en worden doodongelukkig in het reguliere onderwijs, aldus veel ouders.

Kinderen de dupe

Dat wordt volledig onderschreven door Van Ewijk. Haar dochter heeft ADHD en gaat het niet redden in het regulier onderwijs, weet haar moeder zeker. Wat ze wil bereiken met de bijeenkomst? "De regering wakker schudden", luidt het antwoord. "De kinderen worden de dupe van deze plannen."

Het is de bedoeling om tijdens de protestbijeenkomst op 22 oktober meerdere sprekers naar Park de Wezenlanden te halen. "Ik weet nog niet wie, maar ik ben in ieder geval bezig met een oud-leerling van de Ambelt. Echt een oud-leerling. Hij zat al in 1967 op de Ambelt. Hij zegt ook dat hij het zonder die school niet had gered."

Hoop op SP

Ook de dochter van Van Ewijk zal achter de microfoon gaan staan. "in haar eigen woorden gaat ze dan uitleggen hoe belangrijk de Ambelt voor haar is. "

Van Ewijk heeft haar hoop gevestigd op SP Tweede Kamerlid Tjitske Siderius. De SP organiseert vrijdag een bijeenkomst voor ouders en docenten over de ontwikkelingen bij de Ambelt. "Ik heb daar een gesprek met Tsjitske Siderius. We zijn benieuwd naar wat zij gaat zeggen en wat ze voor ons wil doen."

Meer over dit onderwerp:
de Ambelt protest Zwolle IJsseldelta Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren