Is productie van Overijsselse schoenen een stap te ver?

De toekomst van het project 'Natuurschoenen' is onzeker. Er is vooralsnog geen schoenmaker gevonden, die de schoenen kan produceren.

Natuurschoenen zijn gemaakt van de huiden van Oud-Hollandse runderrassen. Het project is afgetrapt in Overijssel. Daar hebben natuurboeren de huiden geleverd. Die zijn vervolgens gelooid bij een firma in Lichtenvoorde.

Met het leer is een proefserie van 15 stuks gemaakt bij schoenenfabrikant Van Bommel. Die gaat echter niet verder met de productie ervan, omdat het leer niet voldoet aan hun standaard. Van Bommel vindt dat het leer teveel beschadigingen heeft.

Zelf werken ze altijd met kalfsleer, omdat het van jonge beesten afkomstig is en daardoor weinig beschadigingen heeft. Het Overijsselse natuurleer vertoond wel de nodige sporen, zoals krassen van prikkeldraad, beschadigingen van hoorns en wespensteken. Het leer komt van volwassen dieren.

Schoenen met een verhaal

Initiatiefnemer Groothedde vindt het jammer dat Van Bommel er niet mee verder gaat, maar snapt het besluit. "Ik persoonlijk vind die krassen helemaal niet erg. Ze vertellen juist een verhaal."

Het idee van natuurschoenen is ontstaan, omdat natuurboeren hoge productiekosten hebben die niet volledig gedekt worden met de verkoop van vlees. Bekeken werd daarom of de huiden beter verkocht kunnen worden. Daarnaast worden veel transporten bespaard van huiden naar- en uit landen als Italie en Portugal. "Duurzaamheid staat hoog in het vaandel."

Kansloze missie?

Maar wat nu?, want er komen veel positieve reacties op het idee. Zal het bij de 15 paar geproduceerde schoenen blijven? "Nee", zegt schoenenmaakster Jansman uit Zwolle. Zij wil graag aan de slag met het leer. Tot nu toe maakt ze schoenen op bestelling.

"Een vrij exclusieve klantenkring. En die vragen juist vaak waar het leer vandaan komt. Ik kan dat vrijwel nooit garanderen. Bij dit Overijsselse natuurleer kan ik dat wel!" Ze heeft er dus wel oren naar en hoopt in contact te komen met de initiatiefnemers van de natuurschoenen. Het project leek dus even te stranden, maar mogelijk wordt er nu toch een stap voorwaarts gezet.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren