Nieuws

Twee Overijsselse molens in de race voor jaarlijkse molenprijs

Wethouders starten in Ommen actie voor winnen molenprijs
Wethouders starten in Ommen actie voor winnen molenprijs © Harry Woertink
Wint Molen Den Oord in Ommen of de Lonneker Molen dit jaar de molenprijs van Hollandsche Molen? Beide Overijsselse molens zijn in de race voor het binnenslepen van een bom duiten. Met de Molenprijs 2023, onderdeel van de Vriendenloterij, kan 100.000 euro gestoken worden in het verbeteren van de molen.
Molen Den Oord is genomineerd voor het plan om de zaagfunctie van de molen te herstellen. De Lonneker molen wil naast de molenschuur een educatie- en belevingsruimte voor kinderen en bezoekers realiseren.
Om de molens aan de geldprijs te helpen kan er vanaf vandaag worden gestemd op welke molen de hoofdprijs verdient. De winnaar verdient 100.000 euro en de overige genomineerden krijgen het aantal op hen uitgebrachte stemmen uitgekeerd in euro's. Dus de finalerace levert de molens altijd geld op. Iedereen kan stemmen vanaf nu tot en met zondag 1 oktober op www.molenprijs.nl. De winnaar wordt op donderdag 12 oktober bekendgemaakt.

Actie in Ommen

Om te bewerkstellingen dat molen Den Oord weer een echte werkende zaagmolen kan worden, want dat is het doel van het projectplan, is vandaag in Ommen meteen een actie gestart om zoveel mogelijk stemmen te vergaren. “Laat molen Den Oord in Ommen weer zagen!” is de slogan van de actie.
Bij de start van de actie zaagden wethouders Alice van den Nieuwboer en Leo Bongers van de gemeente Ommen bij de molen met een handtrekzaag de QR-code tevoorschijn waarmee gestemd kan worden.

Zaagmolen

Molen Den Oord stamt uit 1824 en is de enige zeskantige zaagmolen in Overijssel. Aan de oever van de Vecht zaagde de houtmolen tot 1949 houten balken en planken. Daana werd de molen omgebouwd naar graanmolen.
Andere genomineerde molens zijn Molen Aeolus in Vlaardingen, die het maalwerk wil herstellen om weer te kunnen malen op de wind en Molen De Harmonie in Biervliet, die een expositieruimte wil voor de geschiedenis van de molen met archeologische vondsten uit opgravingen en digitale presentaties.

Cultureel erfgoed

Met de publieksprijs benadrukt de organisatie het belang van het behoud van cultureel erfgoed. De Hollandsche Molen zet zich al bijna 100 jaar in voor het in stand houden van ruim 1200 nog werkende wind- en watermolens in Nederland.. Dit jaar wordt de Molenprijs voor de 13e keer uitgereikt. Stemmers maken kans op een van de drie molencheques ter waarde van 450 euro voor een bijzonder weekendje weg of een heerlijk diner bij een molen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.