Nieuws

Wijkagent Milou haalt nachten door in Oldenzaals horecagebied: "Een belangrijke informatiebron"

Wijkagent Milou Blikmans in Oldenzaal
Wijkagent Milou Blikmans in Oldenzaal © RTV Oost
Om het weekend brengt ze hele nachten door in het centrum van de stad. Van vechtpartijen tot dronken dropjes die op de foto willen, niets is te gek. Wijkagent Milou Blikmans heeft het Oldenzaalse centrum als werkgebied en daar hoort dus ook de horeca bij. "Jong en oud loopt hier door elkaar en het is een redelijke vaste groep uitgaanspubliek. Het is hier een stuk rustiger dan in een stad als Enschede of Deventer."
Sinds drie jaar is Milou om het weekend in uniform in het centrum te vinden. Samen met een collega werkt ze in de zogeheten horecadiensten. Toezicht houden in het centrum is de belangrijkste taak en ingrijpen wanneer dat nodig is. "Problemen door alcohol, drugs en vechtpartijen komen ook hier voor."

Ruzie of vechtpartij

Het horecagebied is een belangrijk onderdeel van Blikmans werk als wijkagent. Bijvoorbeeld om te weten wat er in de stad speelt. "De mensen zijn goed aanspreekbaar. Het uitgaanspubliek, maar ook portiers en horecaondernemers. Ze zijn een belangrijke informatiebron voor mij."
Wijkagent Milou Blikmans is te zien in het nieuwe programma De Wijkpatrouille:
Dat is prettig voor de wijkagent, want zo kunnen problemen voorkomen worden. "Zij signaleren een mogelijk probleem, zoals een ruzie of vechtpartij, snel. Dan kunnen we snel ingrijpen voordat het uit de hand loopt. Maar ze zien ook verdachte situaties of geven hun eigen ergernissen door. Als zij zelf overlast van iets ervaren bijvoorbeeld."

Verschil met een stad als Deventer

Tijdens de horecadiensten heeft Blikmans altijd de zogeheten horecatelefoon bij zich. "Daar bellen portiers en ondernemers naar als er problemen zijn. Dan hoeft het niet via de meldkamer en kunnen we sneller ingrijpen."
Ook in Oldenzaal gaat het wel eens mis, vooral als er drank in de man is. "De meeste meldingen die we krijgen, gaan over vechtpartijen of overmatig drugs- of alcoholgebruik. Als mensen dronken zijn, ontstaat een ruzie sneller en bij een vechtpartij bemoeien omstanders zich er vaak mee. Maar gelukkig valt het wel mee in Oldenzaal."
Wijkagent Milou Blikmans (Oldenzaal centrum)
Wijkagent Milou Blikmans (Oldenzaal centrum) © RTV Oost
Want, zo stelt Blikmans, Oldenzaal heeft een bruisend maar gemoedelijk uitgaansgebied. "Je merkt dat het uitgaanspubliek vaak hetzelfde is. Dus mensen kennen elkaar vaak en wij kennen ze ook. Dat is ook het verschil met steden als Deventer en Enschede. Ook jong en oud loopt door elkaar en met de verschillende kroegen zie je ook veel verschillende doelgroepen in de stad. Dat gaat best goed samen."

Vrolijk

Wat het werk tijdens de nachtelijke uurtjes in de binnenstad zo leuk maakt? "Je ervaart een hele andere sfeer dan overdag. Mensen zijn een stuk vrolijker, alles is spontaner en je staat er als agent middenin."
Milou Blikmans is de wijkagent van het centrum van Oldenzaal
Milou Blikmans is de wijkagent van het centrum van Oldenzaal © RTV Oost
Door de verschillende type kroegen komt Blikmans ook met allerlei lagen uit de samenleving in contact. "De dynamiek is daardoor steeds anders. Dat maakt het werk gewoon erg leuk, en natuurlijk uitdagend."
De Wijkpatrouille
De Wijkpatrouille is een programma van RTV Oost en is elke donderdagavond te zien op TV Oost vanaf 17.05 uur (elk uur herhaling) en elke vrijdag vanaf 19.00 uur op het YouTubekanaal van RTV Oost. Meer weten over de serie? Kijk dan op https://rtvoost.nl/dewijkpatrouille

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.