Nieuws

Almeloër met gestolen fiets heeft al snel spijt: "Ik vind het vervelend voor het slachtoffer"

Wijkagent Bas ten Berge met de man die op een gestolen fiets reed
Wijkagent Bas ten Berge met de man die op een gestolen fiets reed © RTV Oost
"De melder ziet een man op zijn gestolen fiets rijden", hoort wijkagent Bas ten Berge een centralist van de meldkamer door de portofoon zeggen. "Hij fietst nu door het centrum van Almelo..." Net als Ten Berge aan het begin van zijn dienst vanuit Almelo naar zijn werkgebied Vroomshoop wil vertrekken, is het al tijd voor actie. Samen met zijn collega's speuren ze het stadscentrum af naar de verdachte op de gestolen fiets.
"Een fietsendiefstal zien we regelmatig. Maar dat we een verdachte op heterdaad kunnen pakken, gebeurt niet vaak. Alle collega's komen dus in actie bij zo'n melding", legt Bas ten Berge uit.

Speld in een hooiberg

Het centrum van Almelo, in de buurt van de locatie van de melding, wordt volledig omsingeld door Ten Berge en zijn collega's. En dat zijn er veel, want de agenten zitten nog in de overlap van de dag- en avonddienst. "Daar moet je ook een beetje geluk mee hebben", vervolgt de wijkagent. "Nu hadden we veel agenten op straat en dan is de pakkans natuurlijk een stuk groter."
De zoektocht naar de verdachte en de fiets zie je in de tweede aflevering van De Wijkpatrouille:
Toch betekent dat niet dat de verdachte snel gepakt wordt. "We krijgen een signalement door. In dit geval 'donkere jas, blanke man tussen de 40 en 50 jaar'. Dat is natuurlijk zoeken naar een speld in een hooiberg, midden in de stad."

Bekende verdachte

Maar het duurt een kleine tien minuten tot de gestolen fiets dan toch wordt gespot door een Almelose agent. "Ik sta hier met de verdachte", klinkt het door de portofoon. Bas gaat er direct op af.
"Ik herkende de verdachte direct", legt Ten Berge uit. "Het gaat om een man die we vaker tegenkomen in ons werk. Hij woont in een opvang en was zich van geen kwaad bewust."

Tien euro en medicijnen

De verdachte zegt tegen Ten Berge dat hij de fiets van een medebewoner heeft gekocht. Voor tien euro en een paar medicijnen. "Hij staat hier achter de poort. Ik heb er ook een nieuw slot om gehangen. Maar ik wist echt niet dat 'ie gestolen is."
Tien euro is heel veel geld voor de verdachte
wijkagent Bas ten Berge
Terwijl Ten Berge en zijn collega's naar de fietsenstalling van de opvang lopen, maakt de verdachte zich zorgen over een mogelijke straf. "Wat gaat er nu gebeuren? Word ik gearresteerd?"
Wijkagent Ten Berge speelt open kaart. "Dat zou goed kunnen. Maar we moeten eerst wat dingen uitzoeken."

'Mag ik mijn excuses aanbieden?'

Dan komt ook de melder op de locatie aan. Agenten hebben hem meegenomen zodat hij kan bevestigen dat het daadwerkelijk zijn fiets is. "Honderd procent", bevestigt de jongen. "Dat is 'm!"
Wijkagent Bas ten Berge (Vroomshoop en Geerdijk)
Wijkagent Bas ten Berge (Vroomshoop en Geerdijk) © RTV Oost
Zodra de verdachte de jongen ziet, krijgt hij spijt. "Ik vind het echt heel vervelend dat zijn fiets is gestolen", zegt hij. "Maar ik wist echt niet dat de fiets gestolen was. Mag ik mijn excuses aanbieden?"

Lesje geleerd

Na overleg tussen agenten en de melder mag de verdachte de excuses aanbieden. Wijkagent Bas ten Berge weet inmiddels hoe deze zaak afgehandeld kan worden. "We weten nu van wie de man de fiets gekocht heeft. De verkoper is nu verdacht van diefstal en tegen hem gaan we actie ondernemen. De man die op de fiets reed en 'm dus gekocht heeft, kan zijn weg zo vervolgen. Hij is geen verdachte meer en het is net te vaag om hem aan te kunnen houden voor heling."
Een meevaller dus voor de man, al denkt Ten Berge dat hij zijn lesje wel geleerd heeft. "Hij is zijn tien euro en medicijnen kwijt en dat is voor hem, in de situatie waarin hij zit, erg veel geld. Hij beseft nu ook dat hij niet zomaar een fiets voor tien euro moet kopen."
Eind goed, al goed. Want de melder kan weer op zijn eigen fiets naar huis.
De Wijkpatrouille
De Wijkpatrouille is een programma van RTV Oost en is elke donderdagavond te zien op TV Oost vanaf 17.05 uur (elk uur herhaling) en elke vrijdag vanaf 19.00 uur op het YouTubekanaal van RTV Oost. Meer weten over de serie? Kijk dan op https://rtvoost.nl/dewijkpatrouille

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.