Nieuws

225 zonnepanelen en energieneutraal: deze Overijsselse school laat zien hoe het wél kan

225 zonnepanelen en energieneutraal: deze Overijsselse school laat zien hoe het wél kan
225 zonnepanelen en energieneutraal: deze Overijsselse school laat zien hoe het wél kan © Gemeente Enschede
Oud, tochtig, lekkage en schimmel: het is nog in veel schoolgebouwen in Overijssel de realiteit. Maar niet meer voor De Noorderkroon in Enschede: de basisschool nam vanochtend haar intrek in een pand dat grondig verbouwd is en nu het eerste energieneutrale schoolgebouw van Enschede onderdak heeft. De totale investering: 2,5 miljoen euro.
De daken zijn vervangen en geïsoleerd. De installaties zijn vernieuwd. Er zijn warmtepompen geplaatst. En er liggen 225 zonnepanelen op het dak. "Wij zijn enorm blij met dit prachtige gebouw", aldus Brecht Drager, directeur van Vrije School De Noorderkroon. Het gebouw aan de Elferinksweg, in Enschede-West, heeft een nieuwe jas gekregen. "Wij zijn nu beter zichtbaar en we hebben geen energiekosten meer."

Brandbrief

Andere scholen in Overijssel zullen met jaloezie naar het nieuwe pand van De Noorderkroon kijken. Vooral in Overijsselse kerkdorpen, waar veel gebouwen al lang over de houdbaarheidsdatum heen zijn, vinden ze het tijd voor actie. De scholen hebben daarover een brandbrief gestuurd aan de minister.
Vrije SchoolDe Noorderkroon zat eerst aan de Olieslagweg in Twekkelerveld. Maar omdat het pand een monument was bleek verduurzamen een stuk lastiger. Op de nieuwe locatie aan de Elferinksweg is er, naast energiemaatregelen, ook geïnvesteerd in goede verlichting en in de luchtkwaliteit zodat kinderen zich prettig voelen en beter kunnen concentreren. De totale investering bedraagt 2,5 miljoen euro, schrijft 1Twente.

Voorbeeld voor anderen

De gemeente Enschede is de belangrijkste geldschieter bij het (ver)bouwen en grondig renoveren van scholen. "Een goed gebouw is een voorwaarde voor goed onderwijs", aldus onderwijswethouder Harmjan Vedder. "We kijken hoe dit bevalt, en dan zou deze school wel eens hét voorbeeld kunnen zijn voor andere schoolgebouwen in onze gemeente die aan vernieuwing toe zijn."
Drie jaar geleden presenteerde de gemeente Enschede een nieuw huisvestingsplan voor het onderwijs in de stad. Zo'n 70 procent van de schoolgebouwen is meer dan 40 jaar oud en is aan vervanging toe. Daarvoor is jarenlang geen geld opzij gezet. Nu ligt er een investeringsplan van 420 miljoen euro, voor de komende dertig jaar.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.