Nieuws

Minister wil landelijk informatiepunt over de wolf

De minister wil een landelijk informatiepunt voor de wolf
De minister wil een landelijk informatiepunt voor de wolf © ANP / Otto Jelsma
Er moet één centraal informatiepunt komen voor objectieve en deskundige informatie over de wolf. Daarvoor pleit minister Van der Wal van Stikstof en Natuur. Bij het meldpunt moeten mensen en organisaties terechtkunnen met vragen over het beschermde dier.
"De aanwezigheid van de wolf kent dilemma's, want op grond van de Habitatrichtlijn gelden er strikte beschermingskaders. Het uitgangspunt is dat we moeten samenleven met deze Europees beschermde, inheemse soort. De wolf is nog steeds een strikt beschermde soort, volgens de Habitatlijn en het Verdrag van Bern. Zo staat het ook in de Nederlandse Wet Natuurbescherming", schrijft de minister in een Kamerbrief.

Schapenhouder gebeten

De minister erkent dat er angst is bij mensen en ze is op de hoogte van het bijtincident in het Drentse Wapse, net over de grens bij Steenwijk, waarbij een schapenhouder is gebeten door een wolf. "Ik heb contact gehad met de betrokkenen en betreur het incident ten zeerste."
Ze heeft navraag gedaan bij de organisatie BIJ12, die de wolvenaanvallen registreert en laat onderzoeken of de boer zijn schapen achter de juiste hekken had staan. "De boer had een wolfwerend raster. Hoe de wolf dit raster heeft kunnen passeren, is mij niet bekend."
Een wolfwerend raster moet schapen beschermen tegen de wolf
Een wolfwerend raster moet schapen beschermen tegen de wolf © ANP
Van der Wal: "Om de kennis over de wolf en het samenleven met de wolf in de samenleving verder te vergroten, verken ik de mogelijkheden voor een landelijk informatiepunt. Dat is een publieksgericht informatiepunt vanuit de landelijke overheid, provinciale overheden, uitvoerende organisaties, samen met kennispartners, wetenschappelijke instellingen en brancheverenigingen voor gehouden dieren."

Europese richtlijnen

De Europese Commissie denkt erover de wolf minder te beschermen. Zij gaat onderzoeken of en waar het goed zou zijn om het aantal wolven te beperken om aanvallen op vee of zelfs mensen te voorkomen. Het afschieten van wolven is nu nog in haast alle gevallen verboden.
Om daarover te kunnen beslissen, raadpleegt het dagelijks bestuur van de EU "lokale gemeenschappen, wetenschappers en andere belanghebbenden". Zij kunnen tot 22 september verslag uitbrengen over de wolvenstand en zijn gevolgen.
De commissie wijst er wel op dat de EU-regels het aanpakken van bijvoorbeeld 'probleemwolven' al toestaan. EU-landen zouden die ruimte ook moeten gebruiken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.