Betaald voetbal

PEC Zwolle komt met verklaring na verbieden sfeeracties rondom IJsselderby: "Vormt extra risico op andere incidenten"

Sfeeractie tijdens de laatste IJsselderby
Sfeeractie tijdens de laatste IJsselderby © ANP
Xander Czaikowski, algemeen directeur van PEC Zwolle, heeft woensdagavond uitleg gegeven over het verbod op sfeeracties rondom de IJsselderby. Supporters van de Blauwvingers mogen op 17 september tegen Go Ahead Eagles geen sfeeracties organiseren, zo besloot de directie van de club uit de provinciehoofdstad eerder deze week. Daarnaast geldt er een alcoholverbod en ID-controle bij de ingangen van het stadion.
Daarin linkt hij met name naar de ongeregeldheden tegen Sparta Rotterdam. "Eén van de concrete afspraken die we met z’n allen vóór aanvang van het seizoen gemaakt hebben, is dat het schenken van alcohol en het houden van sfeeracties weer toegestaan zouden zijn bij de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles", zegt Czaikowski.
"Als voorwaarde gold echter wel dat er in aanloop naar de IJsselderby tijdens de eerste twee thuiswedstrijden van het seizoen, tegen Sparta Rotterdam én FC Utrecht, geen noemenswaardige incidenten zouden plaatsvinden. Helaas hebben we allemaal gezien dat het tijdens de wedstrijd tegen Sparta Rotterdam misging met supporters die in het uitvak probeerden te komen door op de lexaanwand te klimmen", schrijft de algemeen directeur op de clubkanalen.

Afspraken

In de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht werd een hijsdoek getoond op de noordtribune, waarbij de club duidelijke afspraken had gemaakt met de supporters. Mochten deze niet nagekomen worden, dan zou een sfeeractie tegen Go Ahead Eagles worden afgeblazen. Deze afspraken werden uiteindelijk niet (volledig) nagekomen en dus besloot de club om sfeeracties rondom de derby te verbieden.
"Een sfeeractie met bijvoorbeeld grote hijsdoeken/spandoeken vormt bovendien een extra risico op weer andere incidenten, wat het verleden helaas weleens heeft uitgewezen", legt Czaikowski uit. "Dit risico kunnen én willen we als club simpelweg niet meer lopen, vandaar ook dat de maatregelen rondom de veiligheid verder zijn opgeschroefd met een ID-controle."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.