Nieuws

Elke dag zes uur in de trein omdat een kamer in Zwolle niet te vinden is: "Alleen maar tegenslagen"

Veel studenten kunnen geen kamer vinden (foto terillustratie)
Veel studenten kunnen geen kamer vinden (foto terillustratie) © ANP
Hij zit elke dag zo'n drie uur in de trein. Heen en terug. Conservatoriumstudent Cees Heemskerk uit Noordwijk. Hij studeert in Zwolle en is één van die vele studenten die er maar niet in slaagt om een kamer te vinden. En niet dat hij er niks voor doet. "Ik ben al twee maanden heel hard aan het zoeken met alleen maar tegenslagen."
Monique Louwes van Stichting Studenten Huisvesting (SSH) herkent de problemen van student Cees. "Het is toch wel redelijk lastig. Mensen moeten wel even wachten op een kamer als ze bij ons ingeschreven zijn tot ze wat gevonden hebben. Ook op de particuliere markt is het niet makkelijk om wat te vinden."

Concurrentie groot

Cees weet er alles van. Hij is ingeschreven op groepen op Facebook, bij Kamernet, is ook ingeschreven bij de SSH en houdt makelaars in de gaten. Maar tot nu toe zonder resultaat. De concurrentie is groot in Zwolle. Voor Cees betekent dat dat hij elke ochtend vroeg de trein pakt vanuit Noordwijk. Af en toe blijft hij slapen bij zijn ooms in Barneveld. "Maar dat is ook niet optimaal. Je bent daar toch een soort van gast." Tijdens de introductie logeerde hij wel in Barneveld en had hij het geluk dat hij bij iemand in Zwolle kon blijven slapen.
Hoe kan het toch dat het niet lukt? Cees heeft zelfs nog niet eens een keer ergens gekeken. In zijn profiel staat wel dat hij piano speelt. Op een elektrische, dat wel, met koptelefoon zelfs. Maar misschien schrikt het toch mensen af. "Misschien ga ik dat er wel een keer uithalen. Mensen willen natuurlijk geen herrie."

Budget

Hoop is er nog wel. "Gisteren zag ik een nieuwe kamer op Kamernet en heb ik direct gereageerd." Budget heeft Cees ook nog wel een beetje. Tot maximaal 600 euro kan hij gaan. "Maar dan ga ik wel hard achteruit", zegt Cees die liever rond de 450 euro per maand uitkomt voor een kamer. "Zo dicht mogelijk bij het centrum. Dus heb je nog een kamer, laat het mij weten en dan maak je mij echt heel blij."
Wil Cees een kamer via SSH vinden dan zal hij nog wel even geduld moeten hebben, verwacht Monique Louwes van SSH. "We hebben nu een inschrijfduur van ongeveer een jaar. Dan zal hij toch even moeten wachten tot hij aan de beurt is. Met Cees wachten natuurlijk nog veel meer studenten."

Onderzoek

Nederlandse studenten gaan steeds minder vaak op kamers. Ze kiezen er vaker voor om bij hun ouders te blijven wonen. Dat komt door een tekort aan huisvesting, er zijn simpelweg geen kamers beschikbaar om in te gaan wonen. En als die kamers er wel zijn, zijn ze vaak niet betaalbaar. Ook het leenstelsel speelt een rol bij hun beslissing, werd vanmorgen bekend.
Volgens een landelijk overzicht van Kences, een brancheorganisatie voor kamerverhuurders, is nu ongeveer 44 procent van de Nederlandse studenten uitwonend. In 2015/2016 was dit zo'n 53 procent.
Monique Louwes denkt dat de oplossing voor het probleem simpelweg bouwen is. Ook in Zwolle. We moeten ervoor zorgen dat er betaalbaar aanbod bij komt. Gemeente ziet ook wel dat studenten cruciaal zijn voor een stad als Zwolle ook om ze voor de stad te behouden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.