Nieuws

Buiten is het 30 graden, binnen maken ze in Almelo 2 miljard pepernoten

Geert-Jan Zandbergen van Bolletje
Geert-Jan Zandbergen van Bolletje © RTV Oost
Hoewel Overijssel afstevent op een hittegolf, liggen de kruidnoten, oftewel pepernoten, sinds ruim een week alweer in de winkel. Bij Bolletje in Almelo worden er de komende tijd zo'n twee miljard van gemaakt. En ook die kruidnoot ontkomt niet aan de hoge inflatie: zo'n 15 procent meer betaal je dit jaar voor een zakje. Maar of we er daardoor ook minder van zullen eten?
In de Almelose fabriek wordt het kruidnootdeeg gemengd en komt daarna met alle ingrediënten in een grote, metershoge kuip terecht. Nog geen minuut later verdwijnen de bolletjes in de oven, waar ze na een paar minuten al klaar zijn. Bolletje produceert deze week dagelijks zo'n 50.000 kruidnoten. Daar komt bijna geen mens meer aan te pas; het proces wordt voor het grootste deel door robots gedaan.
In de video zie je hoe de kruidnoten worden gemaakt:
Buiten is het 30 graden, binnen maken ze in Almelo 2 miljard pepernoten
Bolletje is een van de grootste kruidnootmakers van het land. Dit jaar rollen er zo'n twee miljard van over de band in Almelo. Een getal dat volgens commercieel directeur Geert-Jan Zandbergen al een paar jaar stabiel is.
Toch ontkomt ook de kruidnoot niet aan de hoge inflatie. "Dat hebben wij ook gemerkt", zegt Zandbergen. "Alles wordt duurder: energie, grondstoffen als suiker en tarwe, en transport. Dus dat merken wij ook absoluut."

Stukje duurder

Een zakje kruidnoten is dit jaar zo'n tien tot vijftien procent duurder dan vorig jaar, schat Zandbergen. "Met name bij kruidnoten van chocola, met een extra laagje van suiker, zie je dat het duurder is geworden."
Maar of we er minder kruidnoten om eten? "Nee, dat niet per se", ziet Zandbergen. "Je ziet wel dat mensen weer wat vaker de gewone kruidnoot kopen, in plaats van de luxe variant. In de andere jaren was dat andersom, maar dat gaat nu weer een beetje terug."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.