nieuws

Kritiek op locatie en communicatie rond azc Enschede, zorgen over veiligheid

De communicatie is niet goed, de locatie is verkeerd en er is bezorgdheid over de veiligheid van buurtbewoners en asielzoekers. Dat bleek vanavond in de discussie rond de beoogde plek voor het asielzoekerscentrum in Enschede.
Voor aanvang overheersten buiten het stadhuis emoties van voor- en tegenstanders, in de raadszaal bleken de twintig buurtbewoners die het woord kregen, genuanceerd.
Zelfmoord, verkrachting en mishandeling
Bewoners zijn bang dat zij geconfronteerd worden met agressie en geweld door getraumatiseerde asielzoekers, kinderen en vrouwen zouden niet veilig voorbij kunnen fietsen of naar school kunnen. Uit een interne notitie van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers zou blijken dat er in een half jaar tijd 2700 incidenten waren met asielzoekers in Nederland. Het zou dan gaan om onder meer ruzies, zelfmoorden, moord, mishandelingen, zelfverbrandingen en verkrachtingen.
Maar ook de asielzoekers zouden er volgens de buurt niet veilig zijn. Zo wordt er in het gebied gedeald, waardoor kwetsbare asielzoekers met drugs in aanraking kunnen komen en zouden ze het slachtoffer kunnen worden van woede in de buurt over de komst van het azc.

'Het ging gemeente om geld'

De buurt meent daarnaast dat de gemeente de bewoners ondanks toezeggingen niet heeft betrokken bij het besluit. In de lijst met 72 locaties die door Enschedeërs zijn voorgesteld, komt Eschmarkerveld niet voor. Er is volgens de buurt geen draagvlak. Dat was al bij de gemeente duidelijk en toch zou het plan zijn 'doorgedrukt'.
Volgens de buurt heeft de gemeente niet de meest geschikte plek gekozen, maar waren de financiën doorslaggevend: de gemeente zat met het gebied in de maag, omdat het was aangekocht voor de bouw van een nieuwe wijk die later geschrapt is.

Niet racistisch

De buurtbewoners haasten zich te zeggen dat hun weerstand niet is ingegeven door racistische motieven. Maar 600 autochtonen ophokken gaat ook voor problemen zorgen, aldus één van de insprekers. Enschede moet asielzoekers opvangen, is de opvatting, maar niet in Eschmarkerveld.
De insprekers vinden dat de voormalige luchthaven veel geschikter is en stellen zelfs voor de opvang uit te breiden naar meer dan het nu vastgestelde maximum van 600 mensen.
De politiek is het erover eens dat de communicatie niet de schoonheidsprijs verdient en dat op de wijze zoals die nu is gegaan het vertrouwen van de burgers in de gemeente ernstig is geschaad. De partijen zijn verdeeld over hoe het nu verder moet.
Volgende week moet de gemeenteraad een besluit nemen over het azc, maar enkele fracties, waaronder Burgerbelangen Enschede en de PvdA, vinden dat een besluit uitgesteld moet worden. Zij willen eerst duidelijkheid over hoe burgemeester en wethouders tot de locatie Eschmarkerveld zijn gekomen.

Reactie wethouder

Volgens wethouder Van Houdt is er niet over andere mogelijke azc-locaties in Enschede gecommuniceerd, om daarmee de onrust in andere stadsdelen te voorkomen. In totaal bleken 56 onderzochte plekken in de stad niet geschikt aan de eisen van gemeente en COA.
Van Houdt geeft aan dat burgemeester en wethouders in de communicatie over het nieuwe AZC ongetwijfeld steken hebben laten vallen. Hij wil een bewonerscommissie instellen die meepraat over de inrichting van het nieuwe AZC en de veiligheid in en rondom het centrum. Maar eerst moet de raad dus nog een besluit nemen.
Bekijk ook het dossier 'Vluchtelingen'.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.