Nieuws

Opening Lelystad op lange baan: volgend kabinet neemt besluit

Lelystad Airport
Lelystad Airport © RTV Oost
Het besluit om Lelystad Airport al dan niet te openen voor vakantievluchten wordt nog verder op de lange baan geschoven. De Tweede Kamer heeft het onderwerp controversieel verklaard, wat inhoudt dat er geen besluiten meer over worden genomen door dit demissionaire kabinet. Minister Mark Harbers had zeer waarschijnlijk volgend jaar al een besluit willen nemen.
Na de vorige kabinetsval in 2021 werd een besluit over de opening van de luchthaven ook al uitgesteld door de Tweede Kamer. Het vliegveld moet druk van vakantievluchten wegnemen van Schiphol, maar daar is politiek gezien nog veel onenigheid over.
Onder meer de natuurvergunning is een probleem en ook overlast door de lage aanvliegroutes, met name in Overijssel en Gelderland, staat veel partijen tegen. Al sinds 2008 wordt gesproken over het uitbreiden van Lelystad Airport, zodat ook vakantieaanbieders vanaf de luchthaven kunnen vliegen.

Andere route

Lelystad Airport liet vorige week weten zelf te denken open te kunnen zonder de omstreden vliegroute over Overijssel. Door andere routes te kiezen, hoeven grote vliegtuigen geen gebruik te maken van een laagvliegroute bij Lemelerveld. De luchthaven wil over die andere routes in gesprek met Luchtverkeersleiding Nederland.
Het probleem in Overijssel is de route boven de omgeving Zwolle en Lemelerveld. Het vliegverkeer richting Lelystad daalt daar tot 1.830 meter boven Lemelerveld en zakt daarna verder richting de luchthaven. Voor de provincie Overijssel is deze route onbespreekbaar. Die vreest overlast in het Vechtdal. Hoger vliegen bij Lemelerveld lukt niet, omdat vliegtuigen dan in de vliegroute naar Schiphol terechtkomen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.