Duikers verkennen deel IJssel waar Kogge ligt; vanmiddag start werkzaamheden

Duikers zijn vanmorgen begonnen met het verkennen van de kogge die onder de bodem van de IJssel bij Kampen ligt.

Gisteren werd al een groot scherm in rivier geplaatst. Dat scherm moet voorkomen dat de duikers te veel last hebben van de sterke stroming. "Zonder zo'n scherm zouden we niet goed ons werk kunnen doen", zegt één van de duikers. "Dan zouden we ons de hele tijd vast moeten houden." En dat is niet handig omdat duikers ook met zware gereedschappen moeten duiken om het scheepswrak bloot te leggen.

Meter zicht

Het duikmoment vanmorgen stond vooral in het teken van verkenning. De duikers konden naar de bodem om, met behulp van lampen, maar ook op de tast te ontdekken hoe het schip erbij ligt en de situatie goed in zich op te nemen. "Er was ongeveer een meter zicht onder water", zegt één van de duikers. "Je ziet dan het bovenste deel uit de bodem steken. De huid van het schip is herkenbaar net als verschillende andere delen."

Vanmiddag wordt gestart met wegspuiten van slib dat het schip grotendeels bedekt. "Dan worden de kleuren van de kogge goed zichtbaar."

December lichten

Het zal nog wel even duren voor het schip gelicht kan worden. Voordat het zover is moet een constructie om het wrak worden gebouwd. "Half oktober beginnen we met het bouwen van de constructie." Als alles volgens schema loopt, kan in december gestart worden met het lichten van het schip.

Meer over dit onderwerp:
Kamper Kogge Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren