Nieuws

Fraude in Overijssel: de meest spraakmakende zaken

Miljoenen euro's werden er in deze fraudezaken illegaal verdiend
Miljoenen euro's werden er in deze fraudezaken illegaal verdiend © GettyImages
Geldtrucs en bedrog, we kennen deze praktijken allemaal uit films en series. Maar ook in onze provincie komen deze tot de verbeelding sprekende zaken vaker voor dan je zou denken. Zo werd deze week bekend dat een vrouw uit Hengelo in elf jaar tijd bijna een miljoen euro van haar werkgever naar haar eigen bankrekening overmaakte.
Een greep uit de meest spraakmakende fraudezaken van de afgelopen vijf jaar:

Leven als god in Engeland

Een koppel uit Luttenberg leidde een opvallend luxeleventje. Het echtpaar had in zowel Engeland als Nederland bedrijven en kon via een bedrieglijke methode met valse facturen honderdduizenden euro's frauderen.
De vrouw, die eigenaar was van een bedrijf in Engeland, liet haar man facturen sturen uit naam van zijn onderzoeksbedrijf in Nederland. Door deze facturen geheim te houden, slaagden de twee erin om minstens 3,2 miljoen euro buiten de boeken te houden.
Het koppel genoot van een leven vol luxe, met woningen in zowel Engeland als Nederland. En ze hadden dure bolides op de oprit staan, zoals Mercedessen, Land Rovers en zelfs een McLaren van 300.000 euro.
De vrouw werd eind vorig jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar. De man overleed voordat er een uitspraak kon worden gedaan.

Van de Quote naar 'de hel'

Ger Visser, die ooit met trots in de Quote500 stond dankzij zijn bedrijf Eurocommerce in Deventer, zag in 2011 als gevolg van de financiële crisis zijn bedrijf als een kaartenhuis in elkaar storten en probeerde voor zichzelf te redden wat er te redden viel.
Zo vervalste Visser huurovereenkomsten om op die manier leningen te kunnen verkrijgen. Ook maakte hij geld van Eurocommerce over naar zijn persoonlijke rekening vlak voordat het bedrijf ruim tien jaar geleden failliet ging. Banken bleven hierdoor achter met een schuld van honderden miljoenen euro's.
Visser raakte bijna alles kwijt wat hem ooit dierbaar was. Bijvoorbeeld zijn grote collectie dure auto’s en zijn superjacht.
De gevallen ondernemer werd in december vorig jaar veroordeeld tot een celstraf van vier jaar en drie maanden.

Toetsen te koop

Een medewerker van het toetsbureau van Hogeschool Saxion verkocht tussen 2020 en 2022 toetsen aan leerlingen. Dit gebeurde bijna vierhonderd keer.
In februari 2022 kwam Saxion de fraude op het spoor nadat twee voormalige studenten anoniem een melding hadden gemaakt dat er toetsen waren aangeboden door een medewerker van het toetsbureau. De hogeschool schakelde meteen een onderzoeksbureau in, dat de schuldige medewerker na enige tijd in de smiezen kreeg. Hij werd geschorst en later ontslagen.
De voormalig medewerker kreeg een taakstraf van 200 uur opgelegd. Daarnaast kregen ook drie medeplichtigen, die als tussenpersonen meededen aan de fraude, taakstraffen opgelegd. De vier moeten ook een schadevergoeding aan de hogeschool betalen.

Viva Las Vegas

De directeur van het omstreden zorgbureau Victorie uit Almelo maakte vaak aanzienlijke sommen zorggeld over van de bedrijfsrekening naar haar persoonlijke rekening. Van duizenden tot soms wel tienduizenden euro’s per dag.
Vaak werden deze bedragen dezelfde dag nog opgenomen in het casino. Niet alleen in Enschede, maar ook in Las Vegas en Monaco.
Daarnaast kocht ze met zorggeld dure cadeaus, zoals Louis Vuitton-tassen. En ook betaalde ze borstvergrotingen voor haar cliënten. Deze uitgaven werden als "tanken" en "voorschot" in de boeken opgenomen en werden zo geheimgehouden voor de Belastingdienst.
De zaak kwam begin 2019 aan het licht. De gemeente Almelo heeft meerdere rechtszaken tegen de directeur gevoerd en in bijna alle gevallen gelijk gekregen. Toch staat de gemeente met lege handen, want er is niets meer te halen: het zorgbureau is failliet en de eigenaresse ook persoonlijk.

Vreemd vlees in de kuip

Stel je voor, je koopt een pakje vlees in de supermarkt. Dan ga je ervan uit dat wat er op de verpakking staat ook klopt. Maar door het paardenvleesschandaal van enkele jaren geleden blijkt wel dat je hier niet altijd blindelings van uit kunt gaan.
In deze zaak mengde een slachterij in Noord-Brabant goedkoper paardenvlees op grote schaal met duur rundvlees. Een vrieshuis in Olst faciliteerde deze praktijken.
Uiteindelijk werd de eigenaar van het vrieshuis veroordeeld tot een geldboete van 5000 euro en een werkstraf van 80 uur.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.