Nieuws
Blauwtong is de schuld van de knut, maar wat is dat nou weer?

Voor het eerst sinds 2009 is er in Nederland weer blauwtong uitgebroken onder schapen. De dieren gaan er niet dood aan, hoeven ook niet te worden geruimd, maar worden wel ziek. Ook koeien en geiten kunnen het krijgen. Gevaarlijk voor mensen is het dan weer niet. Maar waar komt die ziekte na jaren afwezigheid opeens vandaan?
Overijssel heeft er nog niet mee te maken, met blauwtong. Maar dat wil niet zeggen dat het niet elk moment kan gebeuren. Want de ziekte kan zich snel, en makkelijk, verspreiden. En heel veel is er ook niet tegen te doen. Biologisch schapenhouder Arno Voorbij van schapenboerderij Lombok in Schalkhaar had er in 2007 mee te maken.
Die hou je niet uit de stal
Wat dacht hij toen hij hoorde over de uitbraak van de ziekte? "Nou ja, je schrikt eventjes. Want je denkt: 'oh, het zal toch niet waar zijn?' Want het is heel vervelend. De schapen krijgen ziekteverschijnselen. Een soort griep en een blauwe tong. De naam zegt het al. We zitten nu in het dekseizoen, het kan ook nog gevolgen hebben voor de vruchtbaarheid van de ooien."
De knut
Maar waar komt die ziekte nou vandaan dan? Van de knut, legt Voorbij uit. Dat is een mugje. "Die hou je niet uit de stal", zegt Voorbij beslist. Maar er is wel een manier die kan helpen om er vanaf te komen. En bovendien ook door een biologische boer gebruikt kan worden. "Je doet water, met wat natuurazijn en zeep in een plantenspuit en dat sproei je op de rug van een schaap. Dan komen er minder knutten op af." En de schapen naar buiten sturen, helpt ook. "Je moet zorgen dat ze in de wind staan."
Droogte is gunstig voor de knut
Voor Voorbij heeft een nieuwe uitbraak van blauwtong niet meteen hele grote gevolgen. "Je krijgt een vervoersverbod, maar mag de dieren nog wel naar het slachthuis vervoeren." Voor levende verkoop mag je de dieren echter niet meer verplaatsen. "Voor mij heeft het weinig consequenties, want ik doe niet aan levende verkoop. Maar voor de export kan het heel schadelijk zijn"
Oorsprong ziekte
Terug nog even naar dat mugje, die knut. Heeft Voorbij enig idee waarom de ziekte nu de kop opsteekt na vele jaren afwezigheid? "Ik zou niet weten waar het vandaan komt. Misschien door de import van dieren naar Nederland toe." De weersomstandigheden van de laatste tijd helpen zeker ook mee. "Knutten houden van warmte."
Er is werk aan de winkel
De kans bestaat trouwens dat er ook wel eens een knut in jouw huis rondvliegt. Ze worden nog wel eens verward met fruitvliegjes. "Als je thuis een banaan te lang laat liggen, komen er van die kleine vliegjes op af. Dat zijn knutten", vertelt Voorbij. "Ze komen graag op rottend fruit af. Je moet ervoor zorgen dat je het schoon houdt."
Appels
Voorbij gaat de komende dagen weer aan de slag met de plantenspuit in de hoop het beestje op die manier bij zijn schapen vandaan te houden. Maar ook de appelbomen zijn dit weekend aan de beurt. "Ik ga de appels naar beneden halen. Dat scheelt met de knuttenaanvoer. Er is werk aan de winkel.