Nieuws

Hardenbergse wethouder Te Rietstap hoog op kandidatenlijst ChristenUnie: "Regio is heel belangrijk"

De Tweede Kamer is dichtbij voor de Hardenbergse wethouder Alwin te Rietstap
De Tweede Kamer is dichtbij voor de Hardenbergse wethouder Alwin te Rietstap © Beeldbewerking RTV Oost
De kans is groot dat de Hardenbergse wethouder Alwin te Rietstap de overstap maakt naar de Tweede Kamer. De 44-jarige Te Rietstap staat op plek vier bij de Tweede Kamerverkiezingen voor de ChristenUnie. De partij staat in de peilingen momenteel op vijf zetels. Te Rietstap wil als kandidaat-Kamerlid het geluid van de regio duidelijk laten horen. "Want er zijn veel grote opgaven in de regio's."
Het landelijke bestuur van de ChristenUnie vroeg Ter Rietstap voor plek vier op de kandidatenlijst. "Het is een prachtig compliment en heel eervol dat ze me op die plek willen", zegt hij. Lang hoefde de ChristenUnie-wethouder er naar eigen zeggen niet over na te denken. "Je groeit zo'n proces in, ook met je gezin. Ik heb verschillende gesprekken gevoerd en ik geloof heel erg in het verhaal van de ChristenUnie."
Te Rietstap, opgegroeid in Kloosterhaar, noemt als kandidaat-Kamerlid de regio heel belangrijk. "Mijn specifieke aandacht gaat uit naar de verbinding tussen stad en platteland. Daarbij gaat het om thema's die de regio raken: stikstof, bereikbaarheid, zorg, leefbaarheid. Je ziet het aan het ziekenhuis in Hardenberg: dat is ontzettend belangrijk voor de leefbaarheid van een gebied."

Verkiesbare plek

Een zetel in de Tweede Kamer is met plek vier op de kandidatenlijst realistisch, erkent Te Rietstap. "Het is een heel verkiesbare plek. De ChristenUnie is ook een stabiele partij met een trouwe achterban. Maar het politieke landschap is wel anders, wat minder goed te voorspellen."
Mocht Te Rietstap aan de slag gaan als Kamerlid, dan neemt hij vervroegd afscheid als wethouder in Hardenberg. "Dit was vooraf niet te voorzien, omdat de verkiezingen zo vervroegd zijn. Ik blijf me in Den Haag in elk geval met dezelfde passie inzetten als ik hier in Hardenberg doe."

Meer Overijsselse namen

Er zijn meer politici uit Overijssel die een gooi gaan doen naar een plek in de Tweede Kamer. De Hengelose wethouder Hanneke Steen staat op plek 9 van het CDA en de Losserse wethouder Jimme Nordkamp staat op plek 24 van de kandidatenlijst van PvdA-GroenLinks.
Daarnaast doet Pieter Omtzigt uit Enschede met zijn eigen partij Nieuw Sociaal Contract mee aan de Tweede Kamerverkiezingen en uiteraard is BBB-leider Caroline van der Plas uit Deventer verkiesbaar.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.