Nieuws

Eer voor Zwolle, waar Van Vollenhoven voor het laatst Monumentendag opent

Pieter van Vollenhoven wordt ontvangen door onder andere burgemeester Peter Snijders
Pieter van Vollenhoven wordt ontvangen door onder andere burgemeester Peter Snijders © RTV Oost
Pieter van Vollenhoven heeft in Zwolle voor de laatste keer de Open Monumentendag geopend. De 84-jarige echtgenoot van prinses Margriet heeft dit in 1989 voor de eerste keer gedaan, maar hij vindt het nu tijd om de taak over te dragen aan een nieuwe generatie.
Van Vollenhoven doet de openingsceremonie als voorzitter van het Comité van Aanbeveling van de Open Monumentendag. Hij werd ontvangen bij het stadhuis voor burgemeester Peter Snijders van Zwolle, die hem een boks gaf.
Snijders: "Wij zijn trots dat Zwolle met haar vele erfgoed dit jaar gastgemeente is van de landelijke start van het grootste gratis culturele evenement dat we in Nederland kennen. Mooi om te zien dat we daaraan met zoveel betrokken Zwollenaren invulling hebben kunnen geven.”
Open Monumentendag wordt elk jaar in het tweede weekend van september georganiseerd door Stichting Nederland Monumentenland. De organisatie wil daarmee Nederlands cultureel erfgoed toegankelijk maken en de publieke belangstelling voor monumenten en het draagvlak voor het behoud van monumenten vergroten.

Laatste keer

De dag, volgens Van Vollenhoven "het grootste culturele evenement van Nederland", werd in 1987 geïntroduceerd. Hij miste in de loop der jaren een aantal openingen vanwege andere verplichtingen. In totaal verrichtte de man van prinses Margriet de opening 22 maal.
De eerste twee jaar deed prins Claus, de in 2002 overleden man van Beatrix, de aftrap van de dag. Het publiek kan op 9 en 10 september bij ruim 5000 monumenten door heel Nederland gratis naar binnen. Pieter van Vollenhoven gaat naar de Schepenzaal van het oude stadhuis in Zwolle en houdt daar een toespraak. Daarna is op het Grote Kerkplein de opening voor het publiek met verschillende optredens.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.