Nieuws

Vuurspuwers en verhalenvertellers: Zwolle het toneel van landelijke opening Monumentendag

Vuurspuwers op het podium
Vuurspuwers op het podium © RTV Oost
Met woordkunstenaars, verhalenvertellers, zangkoren en vuurspuwers werd gisteren in Zwolle het startsein gegeven van de eerste, vernieuwde opening van de Nationale Monumentendag. Monumentale gebouwen zijn dit weekend volop te bezichtigen maar het draaide in de Hanzestad op de vooravond vooral om het thema van dit jaar: Levend erfgoed.
Tien maanden is er achter de schermen gewerkt om de Nationale Monumentendag een daverend startsein te geven. Niet eerder werd op de vrijdagavond, de dag voor Monumentendag, van alles uit de kast getrokken om publiek de historische binnenstad in te krijgen.
De avond begon op het stadhuis met een bezoek van Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven. Hij heeft zich 37 jaar lang ingezet voor de monumentenzorg maar kondigde gisteren al aan dat hij niet meer elk jaar Monumentendag zal bezoeken. Toch maakte de 84-jarige man van Princes Margriet een levendige indruk. Grappend zei hij dat hij zeer vereerd was om de Monumentendag dit jaar te openen omdat de organisatie bij het thema 'Levend erfgoed' meteen een jeugdig persoon als hem werd gedacht.
Pieter van Vollenhoven opent, voor de laatste keer, de Open Monumentendag
Pieter van Vollenhoven opent, voor de laatste keer, de Open Monumentendag © ANP
Het hele weekend openen tientallen monumenten in onze provincie de deuren, met rondleidingen, workshops en andere activiteiten. Via deze link zijn alle monumenten en activiteiten in Overijssel te vinden.
Wat levend erfgoed precies is, werd vooral later op de avond ervaren op het Grote Kerkplein. Zo konden op de Maakmarkt oude ambachten door bezoekers zelf worden uitgevoerd. Letterschrijven, houtbewerken en Staphorster stippen en vooral die laatste marktkraam was populair bij de bezoekers.
"Ik ben erg blij dat het zo druk is" zegt standhoudster Grietje Kuiers. Ze komt zelf uit Staphorst en vertelt dat het aanbrengen van stippen op de traditionele kleding ontstaan is door een gebrek aan geld. "De Staphorster dames gebruikten alles wat ze konden vinden om de patronen aan te brengen. Spijkers, kurken en houtjes... Alles werd gebruikt."
Deze oude technieken vallen op het Grote Kerkplein in de smaak. Twee jongen meiden zeggen dat het Staphorster stippen een prima activiteit is voor een feestje. "Gezellig met vriendinnen met een drankje en wat lekkers te eten erbij."
Open Monumentendag feestelijk geopend in Zwolle
Op het podium wisselen verschillende acts elkaar in rap tempo af. Het ene moment staan er freestylevoetballers, het andere moment een groot klassiek zangkoor. Spectaculair zijn de jonge vuurspuwers Jan-Willem van Broekhoven en Vincent Lucassen. Dat zij gezien worden als 'levend erfgoed' vinden ze helemaal niet vreemd. "Al van oudsher heeft het spelen mét en bedwingen van vuur een ongekende aantrekkingskracht." zegt Lucassen. "En" vult Van Broekhoven aan: "Wij hebben het vuurspuwen niet geleerd op school of uit een boek, maar van onze leermeester JP de Kam. En zo gaat dat al eeuwenlang. Dat is het mooie ervan."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.