Nieuws

Wijnmakers dolblij met mooie Nederlandse nazomer: "Hadden we echt even nodig"

Roelof Visscher, eigenaar van wijngaard Hof van Twente
Roelof Visscher, eigenaar van wijngaard Hof van Twente © RTV Oost
Tropische temperaturen, een felle nazomerzon en dat dagenlang. Wijnmakers smullen ervan. In deze periode van het jaar draait het namelijk allemaal om de suikeropbouw in de druif. Hoe meer zon, hoe meer suiker, hoe beter de smaak. "Dit wordt een mooie wijn!"
Het is deze week druk in de wijngaard van de familie Visscher uit Bentelo. Tientallen plukkers helpen bij de oogst van de druiven. Ze beginnen extra vroeg omdat het 's middags simpelweg te heet wordt. Daarom levert iedereen z'n tangetje rond half één weer in. "De druiven die we eraf halen zijn dan tussen de 25 en 30 graden. Dat is gewoon te warm. De druiven moeten dan zo snel mogelijk de koeling in en daarna worden ze al verwerkt", legt eigenaar Roelof Visscher uit.
Zo ging het oogsten van de druiven bij wijngaard Hof van Twente deze week:
Wijnmakers blij met mooie Nederlandse nazomer: "Deze periode is heel belangrijk"
Maar klagen over de hitte zal Visscher niet snel doen. Want deze omstandigheden zijn juist perfect voor z'n druiven. Zeker na zo'n wisselvallige zomer waarin het veel geregend heeft. "Als de druiven zich alleen maar volzuigen met water en vocht, dan worden ze te groot. Het is mooi als je daarna een droge periode hebt met veel zon, goede fotosynthese en goede suikeropbouw. Dan krijg je rijpheid en pas dan wordt er kwaliteit gemaakt. Het kan mij niet warm genoeg zijn."

Azijnsteek

Toch is niet elk trosje druiven helemaal klaar om geoogst te worden. Er zijn enkele factoren waar plukkers op moeten letten, zoals de 'azijnsteek'. "Dat zijn lichtere bessen waar een bacterie in is gekomen. Die zorgt ervoor dat de druif zuur wordt en dat wil je niet." Daarnaast worden druiven die last hebben van 'meeldauw', een soort schimmel, gefilterd en ook de groene, onrijpe trosjes mogen blijven hangen.
We moeten geen bakken met regen meer krijgen.
Roelof Visscher, wijngaard Hof van Twente
Het oogsten van de druiven gaat in de wijngaard Hof van Twente nog tot en met oktober door. Het weer blijft voorlopig dus nog een grote rol spelen. "Met name in de komende weken is het belangrijk dat we de zon een beetje houden. Het mag best iets kouder zijn, 21 of 22 graden. Maar we moeten geen bakken met regen meer krijgen. Dan moeten we te snel oogsten."
Over de eerste lading druiven is Visscher in ieder geval dik tevreden. "Hier zit al mooi wat suiker in, dus dat wordt een mooie wijn."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.