Betaald voetbal

Wout Brama is profvoetballer af na feestelijke afscheidswedstrijd; clubicoon krijgt standbeeld

Het zit erop voor Wout Brama. De clubicoon van FC Twente speelde vanavond voor zo'n 25.000 toeschouwers een feestelijke afscheidswedstrijd om zijn carrière af te sluiten. Met de kampioensploeg uit 2010, aangevuld met toonaangevende namen waarmee de middenvelder in 2011 de KNVB Beker won en Wout's All Stars team.
Het was een komen en gaan van bekende gezichten in De Grolsch Veste. Namen als Bryan Ruiz, Blaise N'Kufo, Kenneth Perez, Theo Janssen en Peter Wisgerhof gaven namens de kampioensploeg acte de présence in Enschede. Bij Wout's All Stars stonden onder andere Ramon Zomer, Orlando Engelaar en Karim El Ahmadi aan de aftrap.

Standbeeld

Al voor het beginsignaal van de afscheidswedstrijd waren er emoties zichtbaar bij de man om wie het allemaal draaide vanavond. Namens de supportersverenigingen van FC Twente werd Brama een standbeeld voor De Grolsch Veste toegezegd, die zichtbaar geraakt was door het cadeau. Daarnaast ontving de middenvelder een schilderij en werd hij toegezongen.
Wout Brama ontving onder meer een schilderij
Wout Brama ontving onder meer een schilderij © Orange Pictures

Elia dreigend

Vervolgens was het tijd voor de wedstrijd. In het duel - dat 2x30 minuten duurde - begon Brama bij het kampioensteam. Dreigendste man in de openingsfase was Eljero Elia. Als vanouds maakte de buitenspeler zijn acties langs de zijlijn, maar een openingstreffer leverde dat niet op. N'Kufo had die openingstreffer aan de andere kant op zijn voet, maar de clubtopscorer aller tijden van FC Twente wipte de bal naast het doel van Nick Hengelman.

Wonderschone treffer Ruiz

Vijf minuten voor het rustsignaal van scheidsrechter Kevin Blom opende Orlando Engelaar de score. De middenvelder schoot via Peter Wisgerhof de bal achter doelman Sander Boschker en dus stonden de All Stars op voorsprong. Die voorsprong werd vlak voor rust tenietgedaan door Bryan Ruiz. En hoe. Na een prachtige pass van Theo Janssen tikte de Costa Ricaan de bal achter het standbeen achter Hengelman en zo stond het weer gelijk: 1-1.

Chadli

Na rust had Brama het shirt van de kampioensploeg omgewisseld voor het tenue van de All Stars en de afzwaaiende clublegende zag zijn ploeg - waar ook zijn drie broers binnen de lijnen kwamen - al gauw op achterstand komen. N'Kufo bediende Nacer Chadli en de Belg schoot keurig binnen: 2-1.

Brama scoort

Het afscheidsfeest van Brama werd na veertig minuten spelen nog mooier. De middenvelder, die toch niet te boek stond als een speler die veel scoorde, kreeg na een cadeautje van scheidsrechter Bas Nijhuis de uitgelezen mogelijkheid om te scoren vanaf de stip en dat deed hij dan ook. De paal stond even later een tweede treffer van de Almeloër in de weg en dus bleef het bij 2-2.
Wout Brama scoort vanaf de stip
Wout Brama scoort vanaf de stip © ANP

Einde carrière

Chadli raakte nog de lat namens de kampioensploeg, maar gescoord werd er niet meer in De Grolsch Veste. Na zestig minuten spelen gingen de handen in Enschede nog eenmaal op elkaar voor Brama. Na het laatste fluitsignaal zette de Grolsch Veste nog eens massaal het ’Obladi, Oblada Wout Brama’ in en ook het 'Woutje bedankt' galmde van de tribunes. De enige speler die alle prijzen in Nederland wist te winnen en liefst 402 officiële wedstrijden voor FC Twente speelde is nu definitief voetballer af.
Brama zwaait af: "Het voelde onwerkelijk, de avond vloog voorbij"

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.