Nieuws
Drukte bij Gashouder Dedemsvaart door exposities, herinrichting en verduurzaming
Open Monumentendag, een nieuwe expositie, herinrichting en verduurzaming. Het is momenteel een drukte van belang bij de Gashouder in Dedemsvaart. Waar nu vooral kunstenaars aan het timmeren en schilderen zijn, zal dat later ook door de werklieden gedaan worden, is althans de bedoeling. Een spannende en leuke periode, ook voor artistiek leidster Irma van Zand en de andere vrijwilligers. "We willen het culturele aanbod verbreden, met beeldende kunst, activiteiten op het terrein. Maar het is nog wel een zoektocht."
"We zijn momenteel aan het opbouwen met twee projecten. Zo zijn we bezig met de DNA Kunstexpeditie, die de hele maand oktober gaat plaatsvinden. Op drie plekken in het dorp laten we door kunstwerken het DNA van Dedemsvaart zien, door de ogen van professionele kunstenaars." Van Zand loopt over het kalkoventerrein, waar een van de kunstenaars druk aan het timmeren is.
Vol in zon, met het zweet op het hoofd, bouwt kunstenaar Jeroen Hoogstraten aan een prototype van zijn installatie Op Gelijke Afstand. "Ik zit te wachten op de schaduw", zegt hij als Irma komt kijken. Zijn installatie moet het gesprek over gelijkheid en ongelijkheid op luchtige wijze mogelijk gaan maken, ook met de geschiedenis van Dedemsvaart in het achterhoofd.
Kunstenaar Jeroen Hoogstraten over zijn installatie
"Op twee andere plekken in het dorp worden andere kunstwerken gebouwd", zegt Van Zand. "Het idee is om het DNA zichtbaar te maken en de geschiedenis op een moderne manier te laten zien."
"We willen het culturele aanbod verbreden, met beeldende kunst, activiteiten op het terrein. Maar het is nog wel een zoektocht. We zijn een club van vrijwilligers en wat we nu brengen is al best heel veel voor deze groep. Het moet wel op een manier dat het in balans is met wat we als vrijwilligers kunnen doen."
En ondertussen moet de gemeente Hardenberg aan de slag met verduurzaming. "De gemeente moet al haar vastgoed verduurzamen, dus ook de Gashouder moet verduurzaamd worden. Dat is een uitdaging want het is industrieel erfgoed: je kunt bijvoorbeeld niet zomaar zonnepanelen op het dak plaatsen. De gemeente is er volop mee bezig en we trekken daarin samen op."

Met de eigen plannen voor het herinrichten van het gebouw is er genoeg te doen. "Intussen vinden we het wel belangrijk om het in de foyer gezelliger te maken. We hebben daarom kunstenaar en muzikant Erik Neimeijer gevraagd of hij iets kan doen en dat wilde hij wel."
Binnen, waar het een stukje koeler is, bevestigt Neimeijer houten platen aan de muur voor wat uiteindelijk een enorm kunstwerk moet worden. "Een hele grote muurschildering: 12 meter breed en 3 en half hoog", vertelt hij. "Het wordt een vergezicht, een tijdloos Dedemsvaart. Ik probeer niet het Dedemsvaart van vroeger of van nu te maken, maar het Dedemsvaart van altijd. Met herkenningspunten maar ook vooral met sfeer. Er komen mensen in, er moet geleefd worden. Kerken, kroegen, de vaart, bruggetjes, bomen, de tuinen van Mien Ruys."

"Eind van de maand moet het klaar zijn. Ik weet hoe lang ik over een schilderij doe, maar het werkt niet per vierkante meter bij een kunstenaar." En daarna? Moet het dan weer verdwijnen? Nee, zegt Van Zand. "Daarom gebruiken we de houten platen, zodat als we gaan herinrichten dat we de platen weer op muur kunnen plaatsen."
De DNA Kunstexpeditie gaat 1 oktober van start en is dan elk weekend van vrijdag tot en met zondag te zien.