Nieuws

Krakers verlaten voormalig Wegener-pand in Enschede na sluiting door burgemeester

Wegener-pand in Enschede
Wegener-pand in Enschede © RTV Oost
Een week nadat ze erin waren getrokken, zijn de krakers van het voormalige Wegenergebouw in Enschede weer vertrokken. Burgemeester Bleker heeft het gebouw tijdelijk gesloten, nadat vrijdag een evenement werd aangekondigd in het pand waarvoor geen vergunning was aangevraagd. De krakers vertrokken zaterdagochtend rond 10.00 uur uit het leegstaande gebouw.
Sinds vorig weekend zaten de krakers in het gebouw. ‘Zeventien jaar leegstand van 36.000 vierkante meter’ en ‘Waste No Space’ noemden ze als argumenten voor de kraak. Op en rond het voormalige Wegenercomplex moeten woningen worden ontwikkeld, maar dat is volgens een van de krakers een ‘prestigeproject dat niet voldoet aan de wensen van de bevolking’.
De gemeente deed aangifte van lokaalvredebreuk, maar daarvan waren de krakers niet onder de indruk. Kraker Joachim wilde met de actie een punt maken: Enschede heeft volgens hem namelijk meer behoefte aan betaalbare woningen en culturele plekken. "Het is een kwestie die om het welzijn van het volk gaat."
Gistermiddag kwam een schriftelijk bevel tot sluiting vanwege de aankondiging van een feest. Bij dit evenement zou volgens de berichtgeving sprake zijn van een terras, een barbecue, een jamsessie en een "raveparty" vanaf middernacht "tot laat". Het evenement was niet aangekondigd bij de gemeente en er was geen vergunning aangevraagd. Reden voor de burgemeester om over te gaan tot tijdelijke sluiting van het gebouw.
De krakers kregen tot 10.00 zaterdagochtend de tijd om te vertrekken. Toen de politie bij het gebouw aankwam om het te sluiten, vertrokken de krakers. Het bevel tot sluiting geldt tot maandagmorgen 10.00 uur. Mensen die tot dat moment in het pand of op het terrein zijn, begaan daarmee een strafbaar feit.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.