Nieuws

"We vieren het anders zijn": acteurs De Verwanten op weg naar première in Diepenheim

Twee acteurs van De Verwanten in actie; links Ivo de Graad, rechts Milan Dorreboom.
Twee acteurs van De Verwanten in actie; links Ivo de Graad, rechts Milan Dorreboom. © RTV Oost / Bart Kieft
Ze spelen de sterren van de hemel, de vier acteurs met een lichte verstandelijke beperking. Alle remmen gaan los in De Werkplaats in Diepenheim, oefenruimte met slaapplek. Repeteren, eindeloos herhalen, scènes steeds veranderen en teksten leren. "Maar het is een fantastisch project", zegt acteur Milan Dorreboom. "We kunnen eindelijk onze stem laten horen. Daar ben ik heel blij mee."
De Verwanten, een theatervoorstelling door mensen met een lichte verstandelijke beperking
"De Verwanten is een unieke theatervoorstelling waarin vier mensen met een lichte verstandelijke beperking op het podium staan en hún verhaal vertellen", zegt mede-initiatiefnemer Vera Ketelaars. Ze schrijft ook de teksten voor de voorstelling en doet de regie.

Tekst onthouden lastig

In de creatieve broedplaats De Werkplaats in Diepenheim wordt de hele week gerepeteerd op weg naar de première van vrijdag in cultuurcentrum herberg De Pol, ook in Diepenheim. Stoelen worden verplaatst, er wordt muziek gemaakt op een synthesizer, gevoelige scènes worden gespeeld en er wordt plezier gemaakt. "Het lastigste van alles is de tekst onthouden", vertelt actrice Lindsey Leijs. "En dat alles 100 keer opnieuw moet en 100 keer veranderd wordt."
Ramon Dreteler legt uit: De Werkplaats, creatieve broedplaats in Diepenheim.
"Ons verhaal is niet bekend, met dit theaterstuk willen we het bekend maken", zegt acteur Ivo de Graad tussen het oefenen door. Vera Ketelaars vult aan: "De Verwanten is ook een uitnodiging aan het publiek om dichterbij te komen. Ik denk toch vaak dat er een kloof bestaat tussen mensen met en zonder beperking. Dit is eigenlijk een poging die kloof een klein beetje op te heffen."

Vieren van anders zijn

De regisseur wil daarbij nog één aspect van De Verwanten heel graag met de buitenwereld delen. "Ik denk dat de voorstelling een viering van het anders zijn is."
De voorstelling wordt in Overijssel op 15 en 16 september gespeeld in De Pol in Diepenheim, op 29 september in Concordia in Enschede en op 10 oktober tijdens een besloten voorstelling voor Aveleijn in de schouwburg in Hengelo. Alle speeldata buiten Overijssel zijn via deze link te vinden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.