Miljoenenstrop bij toekomstige asbestsanering Stadkamer Zwolle

Een grote financiële tegenslag voor de gemeente Zwolle bij de realisatie van de nieuwe Stadkamer in het voormalige gebouw van de GGD IJsselland aan de Zeven Alleetjes. In het pand is een grote hoeveelheid asbest aangetroffen die gesaneerd moet worden. Daardoor valt de verbouwing 4 miljoen euro hoger uit dan begroot.

Wethouder Jan Brink is er naar eigen zeggen enorm van geschrokken. "Dit is een gigantische financiële tegenslag voor Zwolle". In de nieuwe Stadkamer wordt straks onder meer de Zwolse bibliotheek gehuisvest en zullen tal van culturele instanties onderdak krijgen voor onder meer exposities en concerten. Het moet een ontmoetingsplek voor de inwoners van Zwolle worden.

Vertraging van ruim een jaar

De realisatie van die nieuwe Stadkamer wordt door de asbest tegenvaller met ruim een jaar uitgesteld. Bij een grondige bouwinspectie bleek afgelopen zomer dat er in het pand op grote schaal asbest is verwerkt. Het gaat veelal om asbest die in verschillende toepassingen zit verwerkt, zoals bijvoorbeeld betonmortel, kit en afdichtingstape voor sanitair.

Volgens de gemeente Zwolle heeft dit nooit een gevaar opgeleverd voor de gebruikers of omwonenden van het pand, omdat om zogenoemd hechtgebonden asbest gaat en mensen er in beperkte mate mee in aanraking zijn geweest.

Bieb tijdelijk in stadhuis

De bibliotheek, die een nieuw onderkomen in de Stadkamer krijgt, moet daardoor tijdelijk gehuisvest worden in de ontvangsthal en de burgerzaal van het stadhuis in de binnenstad. De asbestsanering en tijdelijke huisvesting leveren bij elkaar een extra kostenpost van 2,9 miljoen euro op.


Foto: Pand van GGD waar de Stadkamer moet komen

De gemeente Zwolle wil dat verhalen op de GGD IJsselland, die het pand aan Zwolle verkocht heeft.

Meer over dit onderwerp:
asbest Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren