Nieuws

VIDEO: Inbreker richt in 20 seconden voor 20.000 euro schade aan bij opticien in Hengelo

Inbreker richt een ravage aan bij opticien in Hengelo
Inbreker richt een ravage aan bij opticien in Hengelo © Plaats Delict
Wie is de inbreker in een regenpak die bijna 90 dure zonnebrillen uit een schap rukt bij opticien Ophof in Hengelo? De politie is op zoek naar de man. Op camerabeelden uit de winkel is te zien dat hij bepaald niet zachtzinnig te werk gaat.
Eigenaar Erwin Veenstra van Ophof Opticiens en Audiciens baalde stevig toen hij in de nacht van zaterdag 15 op zondag 16 juli werd gebeld door de alarmcentrale. Op zijn telefoon zag hij direct dat in de winkel een ravage was aangericht. De glazen toegangsdeur was kapot geslagen, overal lag glas en 88 brillen, van de dure merken Ray-Ban, Gucci en Serengeti waren verdwenen.
"Het is nu de derde keer dat dit gebeurt in onze winkel", vertelt Veenstra. "Heel vervelend, vooral de schade en de administratieve rompslomp waar je niet bij stilstaat als je dit overkomt. Omdat de deur kapot was, waren we slechter bereikbaar. Daarnaast was het niet mogelijk om op het hoogtepunt van het seizoen zonnebrillen te verkopen."

Action boxershort

Op de camerabeelden is te zien dat de man een regenpak draagt. Volgens de politie heeft hij schoenen van New Balance aan en is op de beelden zichtbaar dat hij een boxershort van het merk ZIKI, die worden verkocht bij Action en AliExpress. De man rukt zo hard mogelijk aan de rekken waar de zonnebrillen in zitten, dat meerdere monturen op de grond belanden. Een groot aantal rekken en zonnebrillen wikkelt hij in een doek en rent dan via de Enschedesestraat weg. In de amper twintig seconden dat de man in de winkel is geweest, richt hij voor zo'n 20.000 euro schade aan.
De inbreker draagt een boxershort dat te koop is bij Action en AliExpress
De inbreker draagt een boxershort dat te koop is bij Action en AliExpress © Plaats Delict
"De politie was hier net iets eerder dan ik", zegt Veenstra. "Die hebben een spoor kunnen vinden van de Enschedesestraat tot aan de Beurstraat, daar lagen op de stoep een stuk of 4 a 5 brillen. Een paar dagen later meldde een klant zich, die had nog een bril gevonden bij de parkeerplaats bij de Bataafse Kamp. Een week later vond ik daar de acht rekken terug die eraf gerukt zijn in de winkel. Uiteraard zat daar geen bril meer aan."
De politie denkt dat aardig wat gestolen brillen beschadigd zijn geraakt door de manier van werken van de inbreker. "Wellicht heeft hij geprobeerd om die brillen na 16 juli te verkopen", vertelt politiewoordvoerder Amber Maathuis. "Dan kan het iemand zijn opgevallen dat er op die zonnebrillen beschadigingen zaten. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Ook als deze merkzonnebrillen tegen een te lage prijs aangeboden worden, is dat een indicatie dat ze van diefstal afkomstig kunnen zijn."

Tips?

Als je meer weet over die gestolen zonnebrillen, bijvoorbeeld waar ze te koop zijn aangeboden, of als je de inbreker herkent: laat het de politie weten.
- Bel de tiplijn: 0800 - 6070 (gratis nummer)
- Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800 - 7000
- Gebruik het tipformulier
Zaaknummer: 2023325303

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.