Nieuws

'Toon Bananenboom' oogst zijn eerste zelfgekweekte bananen: "Hier ga ik niet rijk van worden"

'Toon Bananenboom' toont zijn kleine bananenoogst
'Toon Bananenboom' toont zijn kleine bananenoogst © RTV Oost / Leroy Vugteveen
Voor het eerst hangen er bananen aan de bananenboom van Toon Nijland uit Delden. Deze zomer schiet de internetroem van 'Toon Bananenboom' door het dak. Overal waar hij komt, wordt Toon herkend en krijgt hij keer op keer die éne prangende vraag: hoe gaat het met de bananen? Toon laat het vandaag zien. Sterker nog: hij gaat ze oogsten.
Toon kan wel lachen om zijn faam op de sociale media. Maar dat was slechts een bijkomstigheid, want het draait allemaal om die zeven meter hoge bananenboom. In een tuin middenin een Deldense woonwijk. "Dat is gewoon mooi", wenkt hij naar de boom.

Tropische hitte

Onder de grote bladeren zijn de vruchten zichtbaar. "In juni had ik nog de hoop dat ze zouden doorgroeien, maar toen volgde er een koude en natte periode." Daarom wacht Toon geduldig totdat de tropische septemberdagen voorbij zijn. In de hoop dat de bananen de warme zonnestralen meepakken en nog een groeispurt maken. Want als bananenkweker op de streekmarkt staan, is toch wel zijn doel.
Het is halverwege september en het lijkt er niet op dat het kwik dit jaar de dertig nog aantikt. Hét moment voor Toon om met een groot mes de trap te beklimmen en de vruchten te oogsten. "Hier gaan we dan: misschien wel de eerste Twentse bananenoogst", zegt hij met een knipoog.
Kijk hier hoe Toon de bananen oogst én proeft:
'Toon Bananenboom' oogst zijn eerste zelfgekweekte bananen: "Hier ga ik niet rijk van worden"

Mini-banaantjes

Als hij de tros van de boom scheidt, tempert zijn enthousiasme. Hoewel het er wel een stuk of 120 zijn, is het formaat allesbehalve indrukwekkend. Noem het gerust felgroene mini-banaantjes. Toon daalt de trap af om ze aan de tuintafel van dichtbij te bestuderen.
"Dit wordt geen streekmarkt", mompelt-ie als hij het eerste banaantje van de schil ontdoet. Toon proeft van de verse oogst. "Het smaakte een beetje naar banaan, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Een beetje een weeïge smaak."

Is massa kassa?

Een fatsoenlijk verdienmodel zit er nog niet in voor de Deldense bananenboer. "Hier ga ik niet rijk van worden", realiseert hij zich. "Deze gaan naar de kelder, om nog wat rijpen. Hopelijk krijgen ze dan wat meer suikers en zijn ze lekkerder."
Het was de allereerste bananenoogst in Toons tuin. Helaas voerde kwantiteit de boventoon en moest kwaliteit het onderspit delven. Het adagium 'massa is kassa' gaat in dit geval niet op. "Volgend jaar weer een kans. Dan hoop ik op een lange, warme periode. Wat ik volgende jaar anders ga doen? Niets. Op het weer heb ik geen invloed."
Dus kunnen we de conclusie trekken: de verkoop van de Deldense banaan is dit jaar van de baan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.