Nieuws

Van kentekens tot ongure types: in Beckum staat het direct op Facebook

Gerard Lansink Lotgerink, beheerder van BeckumNL op Facebook
Gerard Lansink Lotgerink, beheerder van BeckumNL op Facebook © RTV Oost / Coen Krukkert
Met bijna tweeduizend volgers heeft de Facebookgroep BeckumNL meer aanhangers dan het dorp inwoners heeft. In een aantal jaren is de groep uitgegroeid tot een begrip in Beckum. Oprichter Gerard Lansink Lotgerink is er trots op. "Het helpt om het dorp veilig te houden."
Beelden van verdachte situaties, getuigenoproepen en het dagelijkse nieuws uit het dorp: de Facebookgroep is actief. "De groep en de bijbehorende website zijn in het leven geroepen om de bewoners te informeren over alles wat er speelt. Van nieuws over verenigingen tot het melden van vreemde zaken in het buitengebied."

Tips

Niet alleen voor de buurtbewoners is de Facebookgroep interessant en belangrijk, ook voor de wijkagent. "Gemoedelijk, rustig maar toch ook gezellig", omschrijft wijkagent Arjan Prins het dorp onder de rook van Hengelo. Ook hij heeft veel aan de Facebookgroep. "Ik ben heel blij met Gerard en de groep. Als daar iets in geplaatst wordt, bereikt dat bijna alle inwoners van de buitengebieden."
In de nieuwe aflevering van De Wijkpatrouille hoor je wijkagent Arjan Prins over Beckum
De grote groep volgers levert wijkagent Prins veel informatie op. "Gerard plaatst regelmatig op persoonlijke titel verdachte situaties. Dat kan dan weer waardevolle tips opleveren waar wij als politie mee verder kunnen. Maar andersom kan ik ook weer snel veel inwoners bereiken via de groep."

Gefilmd

Ideaal in een dorp waar noaberschap hoog in het vaandel staat. "We hadden laatst een situatie waarbij iemand op een erf van een boerderij liep, waar hij niet thuishoorde", vertelt Gerard Lansink Rotgerink. "De eigenaar is achter hem aan gereden en heeft hem gefilmd."
De 'verdachte man' was niet blij dat er gefilmd werd. "Hij reageerde eerst al boos tegen de inwoner die hem filmde, maar hij reageerde vervolgens ook nog eens onder het filmpje dat we op de Facebookpagina hebben geplaatst. Dat hij er niet blij mee was."
Maar het doel is wel bereikt. "Het schrikt af", vult Prins aan. "In dit geval is de man 'betrapt' en zien de volgers van de groep dat het werkt."

Verdachte auto's

Met het grote buitengebied rondom het dorp komen dat soort situaties nog wel eens voor. "Ik krijg regelmatig kentekens door van auto's die rond boerenerven rijden en daar volgens inwoners niet thuishoren", legt de wijkagent uit.
Wijkagent Arjan Prins (Hengelo-Zuid, Beckum en Oele)
Wijkagent Arjan Prins (Hengelo-Zuid, Beckum en Oele) © RTV Oost
"Ik kan in de politiesystemen zien waar zo'n auto vandaan komt en wat de eigenaar op zijn kerfstok heeft. Die informatie mag ik niet zomaar delen, maar ik probeer mensen wel alert te maken van verdachte situaties zodat ze scherp zijn."
Oprichter Gerard Lansink Lotgerink hoopt dat de groep z'n werk blijft doen. "Ik kan natuurlijk niet zeggen dat er niets gebeurt in Beckum. Maar ik denk dat we met noaberschap heel veel zelf kunnen voorkomen en oplossen. Dat is de kracht van Beckum."
De Wijkpatrouille
De Wijkpatrouille is een programma van RTV Oost en is elke donderdagavond te zien op TV Oost vanaf 17.05 uur (elk uur herhaling) en elke vrijdag vanaf 19.00 uur op het YouTubekanaal van RTV Oost. Meer weten over de serie? Kijk dan op https://rtvoost.nl/dewijkpatrouille

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.