Nieuws

ZGT Hengelo levert hulpgoederen aan Marokko: "Nood is nu zo hoog"

ZGT heeft hulpgoederen naar het getroffen gebied in Marokko gestuurd.
ZGT heeft hulpgoederen naar het getroffen gebied in Marokko gestuurd. © ANP
Lang hoefde Salah Saïd, bestuurslid van ZGT Overzee, de maatschappelijke tak van ziekenhuis ZGT in Hengelo, niet na te denken toen hij hoorde dat Marokko was getroffen door een aardbeving. Gisteren al vertrok er een vrachtwagen vol hulpgoederen richting Marokko. "We hebben hetzelfde gedaan toen Turkije werd getroffen door een aardbeving."
ZGT heeft onder meer "overalls, schoenen, incontinentiemateriaal, handschoenen, mondkapjes, brancards en verbandmiddelen" ingezameld. Die zijn gisteren dus richting Marokko gegaan. De hulpgoederen lagen opgeslagen in speciale opslagdepots van ZGT Overzee.
Over ZGT Overzee

ZGT Overzee helpt mee aan aan het verbeteren van de gezondheidszorg in andere landen. Medewerkers van ZGT gaan bijvoorbeeld naar Afrika of Oost-Europa om daar een tijd lang in een ziekenhuis te helpen. Artsen, verpleegkundigen, operatieassistenten, technici en ICT’ers reizen af om de mensen daar te ondersteunen. Soms stuurt ZGT ook financiële hulp of medische goederen, zoals bedden en rolstoelen.

Salah Saïd, bestuurslid van ZGT Overzee, legt uit dat de hulpgoederen in eerste instantie bestemd waren voor Oekraïne en Moldavië. "Maar de nood in Marokko is nu zo groot", vertelt de voormalig cardioloog van het ziekenhuis. "Op 1 oktober vertrekt er weer een vrachtwagen naar Oekraïne."
Dat de noodhulp zo snel op gang komt, is mede te danken aan de contacten die ZGT Overzee heeft in Marokko. Daarnaast werken er in ZGT ook mensen met een Marokkaanse achtergrond.

Menskracht

Saïd sluit niet uit dat op termijn ook mensen vanuit het ziekenhuis in Hengelo naar Marokko afreizen. "Dat is afhankelijk van wat Marokko wil. Wij hebben de middelen, mankracht en expertise. Maar eerst moet duidelijk zijn wat er nodig is."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.