Nieuws

Omtzigt zet nieuwe woordvoerder al na 3,5 uur op straat vanwege tweet

Onno Aerden
Onno Aerden © ANP / Sander Koning
Onno Aerden was vanochtend amper begonnen als woordvoerder van Pieter Omtzigt, of hij kon zijn spullen al weer pakken. Reden is een tweetje dat hij afgelopen maart plaatste over de BoerBurgerBeweging, die hij 'een gezwel' noemde.
Het moet een merkwaardige dag zijn voor Aerden. Om 7.07 uur tweette hij: "Zo veel zin om vanaf vandaag het woordvoerderschap van Pieter Omtzigt op me te nemen." Een kleine drieënhalf uur later tweet hij opnieuw. Om 10.30 uur is de boodschap dat 'in goed overleg' is besloten dat de partij een andere woordvoerder krijgt.
Kort na de aankondiging dat Aerden aan de slag ging voor Omtzigt begon het te rommelen op X (voorheen Twitter). Telegraaf-verslaggever Wierd Duk plaatste een printscreen van een bericht dat Aerden in maart dit jaar plaatste.
In dat bericht zegt Aerden dat 'de BoerBurgerBeweging een gezwel is dat kwetsbare democratie van binnenuit kapot vreet'. Onder anderen Mona Keijzer (BBB) reageerde: "Kijk nou. Weer een gezwelzegger."
BBB-lijsttrekker Caroline van der Plas wilde daar met de nieuwe woordvoerder van haar politieke collega wel even over praten, zei ze. Maar dat was wat Omtzigt betreft niet nodig: hij maakte meteen een einde aan de samenwerking met Aerden, meldt NOS.
Kort daarna kondigde Aerden zijn vertrek aan. "Kortste Haagse carrière ooit, helaas. Hier had ik me zeer op verheugd."

'Makkelijke keus'

Omtzigt zegt dat de keus voor hem makkelijk was: "Je kunt prima zeggen dat iemand een verkeerde mening heeft of dat je het met iemand niet eens bent. Maar daar hoor je geen woorden als 'gezwel' bij te gebruiken."
Omtzigt zegt dat zijn partij voor de kandidaten voor de Tweede Kamer een uitgebreide screening heeft doorgevoerd, anders dan bij Aerden. "Dat ging om een tijdelijk contract voor een aantal weken tijdens de campagne."
De oude woordvoerder neemt de taak de komende tijd weer over, zegt Omtzigt.
Een opmerkelijke gang van zaken op de x-tijdlijn van Aerden:
De eerste tweet van Aerden
De eerste tweet van Aerden © x
Drieënhalf uur later volgt deze tweet
Drieënhalf uur later volgt deze tweet © x

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.