Nieuws

'Stikstofuitstoot vaak niet te herleiden naar individueel bedrijf, piekbelasters ter discussie'

onderzoek stikstof neerslag Universiteit van Amsterdam
onderzoek stikstof neerslag Universiteit van Amsterdam © RTV Oost
De stikstof die neerslaat op kwetsbare natuur is niet zomaar toe te schrijven aan een individueel bedrijf. Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam, in opdracht van het Mesdag Zuivelfonds, blijkt dat slechts een klein deel van de stikstof meetbaar in de eerste honderd meter naast de stal terecht komt. Na vijfhonderd meter is het gros van de stikstof, zo'n 90 procent, bijna niet meer te herleiden naar één bron. Dan verdwijnt het in de hogere lucht, in de zogeheten stikstofdeken.
Het Mesdag Zuivelfonds, een organisatie gelieerd aan de melkveehouderij, vindt dat met de uitkomst van het onderzoek het piekbelastersbeleid ter discussie. Daarin wordt uitgegaan van een bepaalde waarde stikstof (mol) dat een individueel bedrijf uitstoot op kwetsbare natuur.

Overijsselse piekbelasters

In Overijssel zijn vooral veehouders in en rond Salland als piekbelaster bestempeld, omdat zij binnen een straal van 25 kilometer van de Veluwe zitten. Dat natuurgebied heeft volgens het ministerie zwaar te lijden onder de stikstofuitstoot van veehouders en andere bedrijven rondom het Natura 2000-gebied.
Lubbert van Dellen van het Mesdagfonds zegt dat met dit onderzoek het draagvlak onder de piekbelastersregeling weg is. "Je kunt niet zomaar een individueel bedrijf aanwijzen als piekbelaster. Je zou de uitkoopregeling ruimer open moeten stellen. Ook voor grotere boerenbedrijven die verder van kwetsbare natuur zitten, maar misschien wel zouden willen stoppen, en nu niet in aanmerking komen voor de piekbelastersregeling."

'Meten is weten'

Het Mesdagfonds had twijfels over de methode en modellen die het RIVM hanteert. Stikstofuitstoot is beter in kaart gebracht dan stikstofneerslag. Daarom gaf het fonds opdracht tot dit onderzoek. Na afronding van het onderzoek blijkt dat er niet veel verschil zit in de conclusies die het RIVM eerder al trok, namelijk dat het gros van de stikstof verwaait en slechts een klein deel meetbaar op korte afstand van de bron neerslaat.
Het zuivelfonds wil met de uitkomsten van het UvA-onderzoek dat er beleid wordt gemaakt op het verminderen van de algemene stikstofuitstoot, de zogenoemde emissie, op bedrijfsniveau. "Nu blijkt dat stikstof veel moeilijker te linken is aan een bron, is het beter om te sturen op stikstofuitstoot op een bedrijf. Deze aanpak heeft een positief effect op alle natuur en niet alleen op Natura 2000-gebieden, zowel boerenbedrijven als industrie kunnen beleid maken op stikstofuitstoot."

Innovatie en management

Van Dellen: "Wij denken dat je via innovatie en management veel kunt bereiken. Denk aan minder eiwitrijk voer, meer weidegang en het inzetten van mestverwerking. Als je stuurt op uitstoot-vermindering verminder je uiteindelijk de totale stikstofdeken."
De afgelopen drie jaar is op twee melkveebedrijven in Nederland gemeten waar en hoeveel stikstof er neerslaat vanaf de bron. Er zijn verschillende methodes gebruikt door de onderzoekers. Het hele onderzoek is hier na te lezen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.