Nieuws

Blauwe splinter nieuw spoor in moordzaak Enschedese jonge vader

Jihad Jafo, enkele uren voordat hij volgens justitie met twee pistoolschoten om het leven werd gebracht.
Jihad Jafo, enkele uren voordat hij volgens justitie met twee pistoolschoten om het leven werd gebracht. © Politiedossier 'Vlinder'
Justitie zegt een nieuwe aanwijzing te hebben gevonden dat Hamid S. uit Den Ham betrokken is bij de moord op de Enschedese jonge vader Jihad Jafo (32). Bij het levenloze lichaam van het slachtoffer werd een blauwkleurige splinter aangetroffen, met precies dezelfde kleur als een blauwe pallet in de auto van de verdachte.
Het levenloze lichaam van slachtoffer Jihad Jafo werd vorig jaar gevonden in het kanaal bij Bruchterveld, nadat hij een halfjaar spoorloos was geweest. Uit onderzoek bleek dat de jonge vader met twee pistoolschoten om het leven is gebracht.

Sporen

Voor deze daad hebben politie en justitie Hamid S. op het oog als hoofdverdachte. Op een deken waarin het lichaam van het slachtoffer was verpakt, zat een haar van Hamid. Daarnaast kan hij gelinkt worden aan het bezit van die deken. Verder blijkt uit onderzoek dat de telefoons van hem en het slachtoffer op de avond van de verdwijning precies dezelfde route aflegden.
En eenzelfde soort brandslangstatief, waarmee het lichaam van Jafo was verzwaard, stond volgens het OM ook in de winkel van de verdachte. Tenslotte had Hamid gelegenheid om de moord te plegen en een motief, stellen de opsporingsdiensten. Hij was verliefd op de vrouw van het slachtoffer, zoals RTV Oost onthulde.

Naam andere dader

Hamids advocaat, de Enschedese strafpleiter Umut Ural, kijkt anders naar de onderzoeksresultaten. Zo kan in zijn ogen de gevonden haar op een ander moment op de deken zijn gekomen. Hij zegt ook dat verschillende getuigen bij de politie hebben verklaard nog nooit zo'n brandslangstatief in de winkel van de verdachte te hebben gezien.
Over de blauwe splinter zegt Ural: "Er is geen match aangetoond tussen die splinter en de pallet, behalve dat ze dezelfde kleur hebben." Ural stelt dat in de auto van zijn cliënt geen enkel bloed- of DNA-spoor is gevonden. "Hij kan niet worden gekoppeld aan het doodschieten van het slachtoffer."
Het meest vreemd vindt Ural dat er in een ander politieonderzoek een naam is genoemd van een mogelijke andere dader in déze zaak. "Die getuige noemt de naam van de dader, er zou een motief zijn en er wordt zelfs een geldbedrag genoemd dat betaald zou zijn." Volgens Ural zou het gaan om een afrekening in het criminele circuit. "Maar dat is niet of nauwelijks uitgezocht." De getuige heeft zich een jaar geleden al gemeld.

Drugs

Bekend is dat het slachtoffer op de dag van zijn verdwijning op het punt stond om een drugstransport uit te voeren in Duitsland. Dat had hij al eerder gedaan, en was daar ook voor veroordeeld. Volgens advocaat Ural zijn er verschillende getuigen die in dat kader iets kunnen vertellen over een alternatief moordscenario. "Mijn cliënt ontkent in ieder geval enige betrokkenheid."
Omdat verdachte Hamid het Nederlands niet machtig is, moet het politiedossier van driehonderd pagina's worden vertaald in het Arabisch. Dat gebeurt nog voor het einde van dit jaar. Begin volgend jaar dient het eindproces. De rechtbank heeft er twee dagen voor uitgetrokken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.