Nieuws

Hacker die FC Twente flink in problemen bracht veroordeeld tot celstraf

Hacker Rui Pinto in Portugese rechtbank in 2020.
Hacker Rui Pinto in Portugese rechtbank in 2020. © ANP/AFP
Een rechtbank in Lissabon heeft de Portugese hacker Rui Pinto veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier jaar. De 34-jarige man zat achter de website Football Leaks dat financiële stukken uit de voetbalwereld naar buiten bracht. Zo lekte Pinto in 2015 onder meer vertrouwelijke stukken van FC Twente, waardoor de club in grote problemen kwam.
Vanaf 2015 lekte Pinot in drie jaar tijd 18,6 miljoen documenten over misstanden in de professionele voetbal. Daar zaten ook documenten van FC Twente tussen. Die stukken legden verboden afspraken bloot tussen de Enschedese voetbalclub en de investeringsmaatschappij Doyen Sports waarmee de noodlijdende club in 2013 in zee was gegaan.
Maar Doyen deed meer dan alleen investeren in FC Twente. Uit de documenten die Pinto lekte, bleek dat de investeringsmaatschappij zich ook bemoeide met transfers en invloed had op het clubbeleid van FC Twente. De Enschedese voetbalclub hield de afspraken met Doyen geheim voor de KNVB, maar werd na het lekken van de stukken bestraft. FC Twente kreeg een hoge geldboete en werd door de KNVB voor drie jaar uitgesloten van Europees voetbal.

89 aanklachten

En Pinto bracht nog meer naar buiten. Zo onthulde hij op Football Leaks onder meer details over transfers, belastingontduiking door voetballers en etnische 'selectie' in de jeugd van Paris Saint-Germain. De miljoenen documenten die hij lekte, leidden in totaal tot 89 aanklachten voor hacking-overtredingen en afpersing van Doyen Sports.
Pinto werd in 2019 gearresteerd, de rechtszaak tegen de inmiddels 34-jarige hacker begon drie jaar geleden. De Portugese rechtbank heet hem veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. Vanwege een amnestieregeling voor jonge criminelen hoeft hij echter niet daadwerkelijk de cel in. Wel moet Pinto een schadevergoeding betalen aan onder meer investeringsmaatschappij Doyen.

'Hij hoopte geld te krijgen'

Pinto ziet zichzelf niet als hacker, maar als klokkenluider. De Portugese rechtbank denkt daar anders over, die stelt dat Pinto om geld was te doen. "Over het geheel genomen worden de door de aanklagers beschreven feiten als bewezen beschouwd", aldus de voorzitter van de rechtbank. "De vrijheid om te informeren rechtvaardigt geen schending van de privacy", zei ze. Om daaraan toe te voegen dat "het duidelijk is vastgesteld dat hij hoopte geld te krijgen".

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.