Nieuws

Gedeputeerde wil "prachtige culturele sector" met nieuw beleid verder versterken

Tijs de Bree
Tijs de Bree © Provincie Overijssel
Het cultuurbeleid van de provincie Overijssel beschouwen als een evenement of cultureel festival. De tip die hij kreeg geeft gedeputeerde Tijs de Bree wel een idee welke kant hij op wil als het om het nieuwe cultuurbeleid in de provincie gaat. "Als we eens met elkaar gaan kijken wat we samen kunnen versterken, waar zijn we heel erg goed, waar zitten de broedplaatsen. Ik wil dat soort gesprekken graag voeren de komende tijd." Hij zei dat gisteravond tijdens de uitreiking van de Cultuurprijs Overijssel 2023 in Zwolle.
Sinds een aantal maanden heeft De Bree in zijn portefeuille ook Cultuur en Evenementen. Hij is zich nog aan het oriënteren, vertelde hij op het podium van theater De Spiegel. "Ik heb de afgelopen tijd geprobeerd mij onder te dompelen. Enig bescheidenheid ook: al jaren ontstaan hier prachtige voorstellingen en initiatieven in onze prachtige culturele sector, en dan kom ik hier gewoon net kijken. Eerst maar eens even luisteren dus."

'Kunstmakers belangrijk'

Dat kunst en cultuur van groot belang is, is De Bree meer dan duidelijk. "Het belang voor een samenleving, voor een wijk, een stad, een dorp. Het geeft je identiteit, je kunt je ermee identificeren. Daarom vinden we het als provincie heel erg belangrijk. Maar het gaat ook over geld verdienen, economische waarde, emotie, dat je in vervoering kunt raken. Dat hele palet is waarom Overijssel kunstmakers zo belangrijk vindt."
Tijs de Bree tijdens de uitreiking van de Cultuurprijs Overijssel 2023
Tijs de Bree tijdens de uitreiking van de Cultuurprijs Overijssel 2023 © RTV Oost
Hoe het nieuwe cultuurbeleid eruit gaat zien is nog even afwachten dus. Hoeveel geld daarmee gemoeid zal zijn is ook niet te zeggen. Eerder dit jaar meldde het CBS dat Overijssel in 2021 relatief weinig investeerde in de culturele sector. Per inwoner werd op dat moment 19 euro geïnvesteerd. In Friesland (72 euro) en Drenthe (65 euro) lag het bedrag een stuk hoger. Alleen Utrecht en Zuid- en Noord-Holland staken minder geld in cultuur en maatschappij dan Overijssel deed.
In het Zwolse theater werd gisteravond de Cultuurprijs Overijssel 2023 uitgereikt door commissaris van de Koning Andries Heidema. Dat gebeurde tijdens een feestelijk programma dat was samengesteld door de winnaars: theatergezelschap De Jonge Honden uit Zwolle en filmmaker Isabelle La Poutré uit Deventer. Zij kozen onder meer voor muziek door Jan Terlouw Junior, spoken word door Jesse Laport en nummers van Primaat.
Woensdag 20 september om 19.00 uur wordt de registratie van de avond uitgezonden op TV Oost. Het programma wordt om 21.00 en 23.00 uur herhaald.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.