Nieuws

In het hoofd van Isabelle én het warme bad voor De Jonge Honden: Cultuurprijs Overijssel 2023 uitgereikt

Isabelle la Poutré en theatergroep De Jonge Honden (bewerkte foto)
Isabelle la Poutré en theatergroep De Jonge Honden (bewerkte foto) © Cultuurprijs Overijssel
"Ik ga het podium niet op. Ik doe het niet. Vinden ze het wel terecht dat ik deze prijs heb gewonnen? Nee, het publiek vindt mijn werk goed, de reacties die ik krijg zijn niet te tellen. Daar moet ik op vertrouwen..." Het was misschien wel het meest indrukwekkende moment van de avond: een kijkje in het hoofd van fotografe en filmmaakster Isabelle la Poutré, tijdens de feestelijke uitreiking van de Cultuurprijs Overijssel 2023. Het programma van de avond was door de winnaars Isabelle en theatergezelschap De Jonge Honden samengesteld. Vanavond zendt TV Oost de registratie van de uitreiking uit.
In april ging de documentaire Inside Aut in première, waarin Isabelle onderzoekt of ze zelf autisme heeft. De diagnose gaf haar uiteindelijk antwoorden op veel vragen. In mei werd Isabelle uitgeroepen tot Cultuurtalent Overijssel 2023. Vanwege haar films, maar ook haar fotografie. Ze fotografeert artiesten op haar eigen wijze: rauw en eigen, met een grove korrel en vaak zwart-wit, maar tegelijk warm en persoonlijk en dat verdient erkenning aldus de jury.
Tijdens de uitreiking van de prijzen nam ze het publiek mee in haar hoofd:
Isabelle neemt het publiek mee in haar hoofd
Na afloop keek Isabelle tevreden terug op de zogenoemde soundscape. Ze wilde liever niet het podium op, had immers iedereen al bedankt toen haar docu eerder dit jaar uitkwam. "Toen dacht ik: hoe kan ik ervoor zorgen dat ik iets tofs maak? Want ik wilde gewoon nog iets meer van mijn eigen werk laten zien. En die soundscape gaf daar de mogelijkheid voor en die combinatie vond ik heel mooi."
Isabelle la Poutré na afloop van de uitreiking Cultuurprijs Overijssel 2023
De Jonge Honden werd in mei uitgeroepen als winnaar van de Cultuurprijs Overijssel 2023. De groep werd opgericht in 2012 en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een veelzijdig, gerenommeerd en professioneel theatergezelschap met een duidelijke eigen stijl. De Jonge Honden is volgens de jury niet alleen belangrijk binnen de Overijsselse cultuur, maar timmert ook landelijk flink aan de weg.

Uitreiking 'warm bad'

"Wat een avond! prachtige kleine muziek, mooie performance. Echt heel mooi." Sanne, Brigitte en Jolmer van theatergezelschap De Jonge Honden stonden na afloop van de feestelijke uitreiking nog te stuiteren van enthousiasme. "Wat een warm bad! ik heb echt het gevoel dat ik een uur in een warm bad heb gezeten, ik heb helemaal geen ochtendjas meer nodig. Echt overweldigend, de mooie woorden, ik was ontroerd. En nu gaan we een borrel drinken!"
De Jonge Honden na afloop van de uitreiking van de Cultuurprijs Overijssel 2023
Het programma was zoals gezegd door de winnaars samengesteld. De muzikale omlijsting werd verzorgd door de band Primaat, jazzzanger Jan Terlouw Junior en pianist Pieter de Graaf, die voor de documentaire Inside Aut de muziek schreef. Ook maakten spoken word-artiesten Jesse Laport en Johanneke ter Stege hun opwachting en was er een verslag van de ontmoeting die Isabelle en Jolmer Versteeg hadden in aanloop naar de feestelijk avond. De prijzen werden uitgereikt door commissaris van de Koning Andries Heidema.
Nieuwsgierig geworden naar de uitreiking? Die is vanavond, woensdag 20 september, op TV Oost te zien om 19.00, 21.00 en 23.00 uur. De uitzending is nu ook te zien op de website en in de app. Zondag 24 september om 16.00 uur wordt de uitzending op TV Oost herhaald.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.