nieuws

Raad van State zet vraagtekens bij toets voor noodzaak hoogwatergeul

locatie voor de hoogwatergeul Kampen
locatie voor de hoogwatergeul Kampen
De Raad van State gaat beoordelen of er toch geen goede alternatieven zijn voor de omstreden aanleg van het Reevediep bij Kampen.
De Raad zette vandaag vraagtekens bij de zogenoemde ADC-toets die door onder meer het ministerie van Infrastructuur is gemaakt voor de hoogwatergeul. Met die toets willen het ministerie en de gemeente Kampen bewijzen dat er geen alternatief is en dat het Reevediep er dus moet komen.
De vereniging Natuurstudie en Bescherming IJsseldelta pleit bij de Raad voor een groene hoogwatergeul die verboden wordt voor de recreatievaart. Dat scheelt veel voor de beschermde natuur in dit gebied, zegt woordvoerder Hans Messelink.
Een ander alternatief van de vereniging is het versterken van de bestaande dijken langs de IJssel. Dat zou de zogenoemde bypass bij Kampen overbodig maken. Voor de Raad is beslissend wat het doel is van de aanleg van het Reevediep.
Volgens het ministerie en de gemeente is dat verlaging van de waterstand in de IJssel en dat kan niet worden bereikt met het alternatief van de dijkversterking.
Maar de Raad wees op de Waterwet die de veiligheid in gebieden langs de rivier als doel heeft. Dat kan worden gerealiseerd door de aanleg van het Reevediep, maar misschien wel beter door dijkversterking. De Raad oordeelt over zes weken.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.