Nieuws

BMW verwoest in één klap droomtuin van Ron: "Vlak daarvoor stond ik daar"

Het was gisteravond een enorme knal. Ron Kleijzen uit Glanerbrug denkt eerst aan een blikseminslag in zijn achtertuin, maar als hij gaat kijken is er een auto dwars door de schutting gereden en is zijn tuin een complete ravage. "Het begint nu allemaal een beetje te landen."
Het was een project dat één jaar duurde: de achtertuin van Ron. Een heerlijke plek om te vertoeven. Met overkapping, loungeset, sfeervolle verlichting én zwembad. Gisteravond was Ron bezig om het fonkelnieuwe zwembad af te dekken, om daarna lekker op de bank te ploffen.
Rond kwart over tien hoort hij uit het niets een enorme knal. "Eerst dacht ik aan een blikseminslag. Die knal was zó enorm hard, dat het wel in de tuin moest zijn." Als hij daar kijkt, weet hij niet wat hij ziet. Schuttingplanken liggen overal en een donkerblauwe BMW staat tegen de betonnen zwembadrand aan.
"Als eerste ben ik naar de bestuurster gaan kijken", vertelt Ron. Door de ravage heeft hij nog niet gezien wat er allemaal precies kapot is, maar dat is een latere zorg. Inmiddels zijn er meer buren op het het ongeluk afgekomen. Al snel is duidelijk dat de bestuurster met de schrik lijkt vrij te komen.
Van de lantaarnpaal is weinig over
Van de lantaarnpaal is weinig over © RTV Oost / Leroy Vugteveen
Het zwembad was net klaar, maar moet vervangen worden
Ron Kleijzen

Pikdonker

Als Ron nog eens rondkijkt in de tuin, wordt de schade duidelijk. Vijf schuttingdelen zijn finaal aan gort gereden. De houten planken zijn aan flarden, net als de betonnen palen. Ook het zwembad is beschadigd. "Dat was net klaar, maar moet vanwege de schade vervangen worden." Ook de nieuwe auto van het stel raakt beschadigd door rondvliegende planken. "Dat is allemaal materieel. Dus dat komt wel weer goed", zegt Ron nuchter. Inmiddels is de tuin - en de ravage - met bouwhekken en zwart zeil afgedekt en niet meer zichtbaar vanaf de straat.
Voordat de BMW tegen het zwembad tot stilstand kwam, ramde het eerst nog een stroomkast en lantaarnpaal. Alleen een oplettende passant ziet nu waar de straatlamp heeft gestaan. "Na de klap deed de helft van de elektronica hier in huis het niet", aldus een buurbewoner die de impact van het rammen van de stroomkast duidt. "Later heeft Enexis de stroom eraf gehaald en was het hier pikkedonker in de wijk." Inmiddels heeft de netbeheerder een noodreparatie gedaan, zodat de wijk weer voorzien is van stroom.
Bij gebrek aan een schutting, zijn deze hekken met zwart zeil als noodoplossing geplaatst
Bij gebrek aan een schutting, zijn deze hekken met zwart zeil als noodoplossing geplaatst © RTV Oost / Leroy Vugteveen
Soms jakkeren ze hier met tachtig of negentig door de straat
Ron Kleijzen

Hardrijders

Een van de buren zag de bestuurster en vermoedt dat ze onder invloed van drugs of alcohol was. "Maar dat is speculeren", voegt ze er direct aan toe. De politie bevestigt dat de 43-jarige vrouw uit Enschede positief testte op meerdere soorten drugs. Daarop is ze aangehouden voor rijden onder invloed en volgt er een bloedonderzoek.
Voor Ron staat vast dat ze in ieder geval veel te hard heeft gereden. "Soms jakkeren ze hier met tachtig of negentig door de straat. Te hard rijden gebeurt hier regelmatig."

Onoverzichtelijk

Een buurvrouw vermoedt dat ook. Op het stuk waar de Heidevlinder overgaat op de Broekheenseweg zit er een knik in de weg waardoor het kruispunt ietwat onoverzichtelijk is. Bovendien is er een wegversmalling met aan weerszijden een vluchtheuveltje in de straat. "Daar rijden vaker mensen tegenaan", vertelt de buurvrouw die vanaf haar oprit op de kruising kijkt.
Zij zat gisteravond samen met haar man in de serre aan een glaasje rosé. "Eerst hoorden we een knal, alsof er iets in een vrachtwagen omvalt. Toen is de auto vermoedelijk tegen de stoeprand van het vluchtheuveltje gereden. Daarna kwam die harde knal en een lichtflits, dat zal het rammen van de lantaarnpaal zijn geweest."
Auto ramt schutting in Glanerbrug
Wat als ik vijf minuten later het zwembad had afgedekt?
Ron Kleijzen

Situatie aanpakken

Het had heel anders kunnen aflopen. Dat realiseert Ron zich nu ook. "Wat als ik vijf minuten later het zwembad had afgedekt? Dan had ik op de plek gestaan waar de auto de tuin in kwam." De buren zijn ook opgelucht dat er geen gewonden zijn gevallen. "Voor hetzelfde geld liep er iemand op de stoep. Je moet er niet aan denken."
Dus zit er volgens Ron maar één ding op: de verkeerssituatie moet worden aangepakt. "Locoburgemeester Niels van den Berg kwam hier vanochtend toevallig langs. Toen heb ik hem gevraagd om eens goed naar deze situatie te kijken." Een buurvrouw haakt daarop in. "Het is een wonder dat dit nog maar het eerste grote ongeval is."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.