Nieuws

Et Heanige Preenske: Herman Finkers vertaalt wereldberoemde klassieker in het Twents, presentatie op TV Oost

Herman Finkers met Et heanige preenske
Herman Finkers met Et heanige preenske © RTV Oost
Het meest vertaalde boek ter wereld - op de bijbel na - is er nu ook in het Twents! Herman Finkers heeft het boek De kleine prins van de Franse schrijver Antoine de Saint-Exupéry in het Twents vertaald. Op donderdag 21 september wordt Et Heanige Preenske gepresenteerd tijdens een speciale uitzending op TV Oost. "Ik moest het wel maken", zegt Finkers over het werk. "Er was al een Groningse en een Drentse vertaling, maar er was nog geen Twentse vertaling."
Het wereldberoemde boek gaat over een piloot die na een noodlanding in de woestijn een kleine prins van een andere planeet ontmoet. De kleine prins vertelt over de planeet waar hij woont en over andere planeten die hij bezoekt en de merkwaardige bewoners die hij daar aantreft. Het boek is inmiddels al zo'n vijfhonderd keer vertaald. De eerste uitgave verscheen in 1943 in de Verenigde Staten, in zowel het Frans en het Engels.
Et heanige preenske
Et heanige preenske © Alfabet
Herman Finkers werkte meer dan een jaar aan de Twentse vertaling. Hij gebruikte daarvoor niet de Nederlandse vertaling, maar werkte met de originele Franse tekst. De Nederlandse vertaling verschilt op een aantal punten van de Franse tekst en Finkers wilde zo dicht mogelijk bij het origineel blijven. "Ik heb steeds in mijn achterhoofd gehouden: hoe zouden mijn vader en moeder dit hebben gezegd?" Finkers heeft het luisterboek zelf ingesproken. Dat deed hij bij RTV Oost. Het luisterboek is vanaf nu verkrijgbaar.
Ik heb steeds in mijn achterhoofd gehouden: hoe zouden mijn vader en moeder dit hebben gezegd?
Herman Finkers
Et Heanige Preenske wordt tijdens een speciale tv-uitzending gepresenteerd. In de uitzending praat Herman Finkers met Monique Sleiderink over het boek, de bijzondere illustraties en de Twentse taal. Ook leest hij voor uit het boek. De boekpresentatie is om 20.05 uur te zien op TV Oost en later terug te kijken op de website en in de app.
Herman Finkers spreekt het luisterboek in
Herman Finkers spreekt het luisterboek in © RTV Oost

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.