Nieuws

Metamorfose voor eeuwenoud raadhuis Vollenhove door 'mensen met speciale behoefte'

Hans, Sylvia, Marco, Tony en initiatiefnemer John Voerman (vlnr). Mensen met een kans die aan de slag gaan in het eeuwenoude raadhuis van Vollenhove.
Hans, Sylvia, Marco, Tony en initiatiefnemer John Voerman (vlnr). Mensen met een kans die aan de slag gaan in het eeuwenoude raadhuis van Vollenhove. © RTV Oost/Bart Kieft
Ze zijn van alle markten thuis, de mensen met een licht verstandelijke beperking die aan de slag zijn gegaan in het eeuwenoude raadhuis in Vollenhove. Schilderen, slopen en straks koffiezetten, taarten bakken en kassa draaien. "We noemen het liever mensen met een speciale behoefte", zegt John Voerman. "En straks runnen ze hier op deze historische plek een koffiezaak."
Eeuwenoud raadhuis in Vollenhove wordt omgetoverd door mensen met een lichte verstandelijke beperking.
John Voerman staat te glunderen in het pand waar tot voor ruim een jaar geleden restaurant Seidel gevestigd was. Die horecagelegenheid ging failliet, waarna het pand leegstond. "Dat duurde ons te lang", zegt Voerman. Hij heeft zijn eigen zorginstelling Het Dolfijnenhuis in Kampen, maar komt oorspronkelijk uit Vollenhove.

Pijn

"Het is natuurlijk een enorm aansprekend pand. Op het moment dat je Vollenhove binnenkomt, zie je de toren, de zuilen en de vroegere herberg. Het nodigt uit om hier zoveel mogelijk mensen van te laten genieten. Je hoopt op een snelle invulling, maar als het dan zo lang leegstaat. Ja dat deed absoluut pijn."
Voerman maakte een plan. En daarin speelt de doelgroep van zijn zorgbedrijf een belangrijke rol. "We hebben natuurlijk al de zorginstelling in Kampen, ook met een koffiebar. Dit is eigenlijk een verlengstuk van ons bedrijf naar een andere plaats."
Het historische pand in Vollenhove met links de toren, in het midden het oude raadhuis en aan de voorzijde de herberg.
Het historische pand in Vollenhove met links de toren, in het midden het oude raadhuis en aan de voorzijde de herberg. © RTV Oost/Bart Kieft
Daarbij maakt Voerman volop ruimte voor Hans, Sylvia, Tony en Marco - mensen met een speciale behoefte. "We noemen ze zo omdat we liever de nadruk leggen op hun behoeften dan op hun beperking", zegt John Voerman. "Ze gaan straks afhankelijk van hun wensen en kunnen bijvoorbeeld koffie schenken, gasten te woord staan of taarten bakken."

Aan de slag

Hans heeft er al zin in, hij verwacht vooral de high tea te gaan bereiden in de keuken. Sylvia is nu aan het schilderen en hoopt straks ook in de koffiezaak te gaan werken. Tony wil het allerliefst de gasten bedienen met heerlijke koffie en - als ze daarom vragen - ook een taartje. Marco, nu vooral druk sloopwerkzaamheden in het toilet, wil ook in het bedrijf aan de slag.
Dat gaan ze dan doen op een toplocatie met terras aan de haven in Vollenhove. En op een historisch rijke plek dus. "Het oude raadhuis is uit 1621", zegt John Voerman enthousiast. "Dat is toen tussen de toren en de herberg in geplaatst. Die drie gebouwen horen nu bij elkaar. We hebben het inmiddels al zo ingericht, met bijvoorbeeld een groot schilderij van Jan Steen, dat het verleden tot leven komt."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.