Nieuws

Jan Jupiter Broekhuizen is non-binair: "geen man, geen vrouw en ook niet iets daar tussen in"

Jan Jupiter Broekhuizen
Jan Jupiter Broekhuizen © eigen foto
Kunstenaar Jan Jupiter Broekhuizen werkt aan een kalender met alle belangrijke data voor lhbti-plussers. Broekhuizen is zelf non-binair en zegt daarover: “zodra de menstruatie gestopt was dacht ik, oké de baarmoeder en eierstokken mogen wel blijven zitten zolang ze niks doen.”
Jan Jupiter Broekhuizen is aan het woord in de Roze Golf van deze week. Het was voor Jan Jupiter (33) een behoorlijke zoektocht. Non-binair is niet een begrip waar die mee opgroeide. Broekhuizen had altijd al wel het idee dat die anders was dan de rest en werd veel gepest. Jan Jupiter begreep nooit waar dat vandaan kwam, maar dacht wel dat het iets met de seksuele geaardheid te maken had. “Toen kwam ik online een keer de term ‘non-binair’ tegen. Toen dacht ik: ‘dat is het’. Dat was echt zo’n kwartje-valt-moment.”

Ingewikkelde periode

Met de ontdekking brak voor de toen 22-jarige Jan Jupiter een ingewikkelde periode aan. “Als je niemand om je heen hebt die non-binair is, weet je niet zo goed wat je daar dan mee kan en of je er dan wat mee moet.”Jan Jupiter heeft lang nagedacht wat bij hen paste: wil ik een andere naam, wil ik andere voornaamwoorden, wil ik testosteron gaan slikken en wil ik operaties.

Blij met lagere stem en lichaamsbeharing

Voor Broekhuizen was het belangrijkste dat die niet meer menstrueerde. “Ik heb een lichaam dat de meeste mensen zouden omschrijven als een vrouwenlichaam, maar ik voel me geen vrouw. Mijn lichaam menstrueerde, wat voor mij een hele vrouwelijke actie was. Daar had ik echt heel veel last van. Voor mij was het heel belangrijk dat dat zou stoppen.” Die begon met het slikken van testosteron en alle gevolgen daarvan, zoals een lagere stem en meer lichaamsbeharing, omarmde Jan Jupiter. “Voor de rest vind ik het nu eigenlijk wel goed. Operaties hoef ik niet zozeer. Die baarmoeder en eierstokken mogen wel blijven zitten. Zolang ze niks doen, vind ik het goed.”

M/V moet uit paspoort

Een X heeft die nog niet het paspoort. “In Nederland is het zo geregeld dat als jij een X wil in je paspoort, dat je dat via de rechter moet spelen. Dat is een tijdrovend en duur proces, waar ik momenteel de kosten niet voor wil dragen en de energie niet in wil steken. Ik ben er een voorstander van om geslachtsaanduidingen helemaal uit het paspoort te halen. Ik snap niet dat het relevant is.”
Het advies van Jan Jupiter Broekhuizen aan iedereen die er mee worstelt is om contact te zoeken met anderen. ‘Veel praten met andere non-binaire mensen, veel op internet kijken, onderzoek doen: wat is het, wat betekent het, wat moet ik nu doen, moet ik iets doen?”

Kalender

Jan Jupiter werkt aan een kalender met feest- en gedenkdagen voor lhbti-plussers, zoals Roze Zaterdag, Internationale Dag van de Voornaamwoorden, of Transouderdag. Elke maand krijgt een pagina met een kleurrijke illustratie, waar ruimte is voor aanvullingen met eigen (verjaar)dagen. Broekhuizen zamelde succesvol geld in met een crowdfundingactie en eind november moet de kalender verkrijgbaar zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.