Nieuws
Almelo wil nieuw elan en bouwt duizend woningen: "Alle doelgroepen bedienen"

Duizend. Zoveel nieuwe huizen komen er de komende tien jaar bij in Almelo. Die moeten allemaal in het gebied rond het treinstation van Almelo komen. "We willen hiermee alle doelgroepen bedienen."
Op de negentiende etage van het gemeentehuis in Almelo kun je over een deel van de stad uitkijken. Zoals op de nieuwbouwwijk Indië en het huidige rechtbankgebouw. Het gebied er tegenover, aan de andere kant van het water, heet Westerdok.
Nu staan er nog bedrijfspanden. De een wordt nog wel gebruikt, de ander is al een tijd aan het verpauperen en wanneer je goed tussen het onkruid doorkijkt, zie je afgetimmerde ramen. Als het aan wethouder Arjen Maathuis ligt, is de verloedering van het gebied snel voorbij.
"Vanaf 2026 zijn de eerste bouwkranen hier rond het centrum te zien", wijst hij uit het raam. "Maar de mensen kunnen al eerder bedrijvigheid zien. Want tot die tijd worden er ook gebouwen gesloopt."

Braakliggende veldjes
Naast de wethouder staat een grote tafel met een maquette. Wat opvalt is dat er veel groen en blauw op te zien is. "Dat is uniek aan Almelo: een stad met veel water en groen. Dat moeten we benutten. Een groenere leefomgeving maakt gelukkiger. En misschien wel gezonder."
De nieuwbouw zal grofweg op twee plekken plaatsvinden. Op het Westerdok dus, maar ook achter de molen in het Nieuwstraatkwartier. "We hebben in de stad een aantal braakliggende velden. Zo ook bij de molen, die kunnen we prima gebruiken voor woningbouw."
Daarnaast moet ook het station en de omgeving worden aangepakt, vindt de gemeente. Daarom zijn er ook gesprekken met de NS. "Iedere Almeloër weet dat er de laatste veertig tot vijftig jaar niets aan het station is veranderd. Dat is nu wel belangrijk voor de uitstraling van de stad."

Lage inkomens
Almelo staat bekend om de wijken met lage inkomens. Zo ook het Nieuwstraatkwartier en Kerkelanden. "Het is de bedoeling om de wijken gemêleerder te maken. Er moet een mix van inkomens en soorten huizen komen. Die concentratie van lage inkomens, zoals dat nu in een aantal wijken is, willen we niet meer."
Voorwaarde is wel dat er betaalbare woningen moeten komen. Zoals sociale huur. Landelijk is daar veel kritiek op. Er wordt weliswaar gebouwd, maar dat zijn vooral dure nieuwbouwhuizen voor de mensen die diep in de buidel kunnen tasten.
"In Almelo moet van alles wat komen. We willen alle doelgroepen bedienen", legt Maathuis uit. "Het is een stad in ontwikkeling met een grote economische groei. Dat levert ook weer banen op. Dus mensen die hier naartoe verhuizen om te werken, wil je ook een passende woning kunnen bieden."

Visie door samenwerking
Volgens de wethouder is de kracht van deze visie de samenwerking tussen de verschillende partijen. Zo is er met bewoners uit de betreffende wijken gesproken, maar ook met projectontwikkelaars, woningcorporaties en het bedrijfsleven. Die laatste twee moeten tenslotte gaan bouwen. "Iedereen staat achter de plannen en vindt deze realistisch. Dat is ook erg belangrijk. Bewoners gaven aan 'vergeet ons niet' en daar hebben we naar geluisterd. Ook de uitvoerende partijen hebben hun inspraak gedaan."
Om alles te bekostigen zullen ook bijdragen van het Rijk, de provincie, gemeente en andere partijen nodig zijn. Maar na een eerste toetsing, zal ook dat volgens het college geen probleem opleveren.
Torenhoge appartementencomplexen
Behalve het vele groen en blauw, valt ook de hoogbouw op de maquette op. Twee appartementencomplexen torenen boven de rest van de bouw uit. Past dat wel bij een stad als Almelo? "Die hoogte-accenten hebben we al in de stad. Kijk naar het gemeentehuis en de Javatoren. Respectievelijk 55 en 70 meter. Er komen twee hoogbouwtorens van die hoogtes bij, in het gebied rond het station. Hoe verder je buiten dat gebied komt en de wijk ingaat, heb je steeds meer laagbouw."
Het is slechts de eerste fase. Want de totale woningopgave in de stad van water en groen bedraagt 4000. "Het is de eerste stap. Die duizend kunnen eventueel worden uitgebreid naar 2000. We hebben een visie neergezet waar we als stad aan moeten vasthouden. Ik heb er volledige vertrouwen in dat we tussen 2026 en 2030 duizend woningen rijker zijn."