Nieuws

Dreigend faillissement BCC komt als donderslag bij heldere hemel

BCC op Runshopping Centre De Snippeling in Deventer is nog open
BCC op Runshopping Centre De Snippeling in Deventer is nog open © Bart Kieft/RTV oost
Voor klanten, aanlever- en bezorgdiensten komt het dreigende faillissement van BCC als een complete verrassing. Ook de 1100 medewerkers van de elektronicaketen schrokken van het uitstel van betaling voor BCC Volgens vakbond CNV zagen zij niet aankomen dat de rechtbank surseance heeft verleend.
Dat het winkelbedrijf zocht naar manieren om kosten te besparen was bekend bij de vakbond. "Maar dat ze er zo slecht voor stonden, had ik niet verwacht", zegt vakbondsbestuurder Leon van der Elsen. "Dit is echt een grote klap voor alle medewerkers."
BCC geeft de flink gestegen kosten voor de winkelketen als een van de redenen van de aanvraag van surseance, die vaak de voorbode is van een faillissement. Maar CNV vindt niet dat de lonen voor het personeel uitzonderlijk hard zijn gestegen.

Minimumloon

"In tegenstelling tot veel andere branches, zat er voor deze mensen in de cao voor elektrotechnische detailhandel dit jaar weinig meer in dan de verhoging van het wettelijk minimumloon", stelt de CNV-bestuurder "Dan is het extra zuur als je zonder baan komt te zitten."
BCC heeft bijna zestig vestigingen door het hele land. Daarvan zou driekwart de winkeldeuren al gesloten hebben, volgens berichten. Overijssel telt twee vestigingen van BCC, in Deventer en Hengelo. Beide winkels zijn vandaag gewoon nog nog open.
BCC Deventer heeft de winkeldeuren nog niet gesloten
BCC Deventer heeft de winkeldeuren nog niet gesloten © Bart Kieft/RTV Oost
Hoe lang nog is de vraag. Vakbond CNV verwacht dat veel medewerkers al op zoek gaan naar een andere baan, ook bij een eventuele doorstart. De vakbond belooft hen bij te staan met juridisch advies en loopbaanbegeleiding.

Doorstart

BCC valt onder de Mirage Retail Group (MRG). Topman Michiel Witteveen benadrukt dat andere bedrijven die onder het moederconcern MRG vallen geen last hebben van de financiële problemen van BCC. Er zijn twee bewindvoerders aangesteld die nog kijken naar de opties om BCC een doorstart te laten maken. Verkoop behoort tot de mogelijkheden. Vorige maand zette MRG ook Intertoys al in de etalage.

Blokkeeractie

Medewerkers van transport- en vervoersbedrijven die voor elektronicazaak BCC rijden hebben als reactie op de betalingsproblemen van BCC een distributiecentrum van het bedrijf in Almere geblokkeerd. Dat meldt Omroep Flevoland. De vervoerders zeggen maandenlang niet betaald te zijn door de onderneming. Ze zijn geschrokken van de problemen waar BCC nu in verkeert en willen alsnog hun geld zien.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.