nieuws

Scania in Zwolle begrijpt staking 'maar waarom voor de derde keer bij ons'

Vrachtwagenfabrikant Scania in Zwolle begrijpt niet waarom de bonden het bedrijf voor de derde keer hebben uitgekozen voor een staking. Ruim 100 werknemers hebben vanmorgen voor een periode van 48 uur het werk neergelegd. De actie wordt over het weekend getild en gaat maandag verder.
"Ik begrijp dat mensen staken", zegt Betsie Grube, woordvoerster van Scania. "Maar ik heb er weinig begrip voor dat het bij ons bedrijf moet. Er zijn hier al twee acties geweest. Volgens mij hebben de bonden hun punt dan wel gemaakt. Dat moet genoeg zijn."

Business as usual

Ondanks de staking ligt de productie bij Scania vandaag allerminst stil. De fabriek is volop in bedrijf. Elke 6 minuten rolt er een nieuwe vrachtwagen van de band in Zwolle. "We zijn blij en trots dat we vaste werknemers en uitzendkrachten ervan hebben kunnen overtuigen dat staken geen goed middel is om het doel te bereiken."

Multifunctioneel inzetbaar

Dat is vooral een gevolg van goed anticiperen. "We wisten dat we door de staking op bepaalde plekken mensen zouden missen. We hebben gelukkig medewerkers die multifunctioneel inzetbaar zijn. Die staan nu op andere werkplekken dan normaal."
En die mensen staan daar volgens Grube allerminst tegen hun zin. "Kijk om je heen er staat hier een enthousiaste groep mensen op de vloer die de schouders er onder zetten."

Ruimte

Mochten de bonden en de werkgeversorganisaties er opnieuw niet uitkomen dan wordt niet uitgesloten dat Scania opnieuw het decor wordt van een stakingsactie. Het bedrijf heeft het maar te slikken. "Wij geven elke dag weer aan de werkgeversorganisatie aan waar wat ons betreft de ruimte ligt. Wij willen dat ze weer met de bonden om tafel gaan zitten, want een goede cao is goed voor werknemers en goed voor ons."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.