Nieuws

Nieuwe CDA-leider bezoekt Overijssel: "Concurrentie BBB en Omtzigt houdt me niet erg bezig"

Henri Bontenbal, lijsttrekker van het CDA
Henri Bontenbal, lijsttrekker van het CDA © ANP
Henri Bontenbal, de nieuwe leider van het CDA, was vandaag op werkbezoek in Overijssel. Hij bezocht het Leger des Heils in Hengelo en reisde daarna af naar Dalfsen en Kampen. Het gaat volgens Bontenbal niet om charmeoffensief van het CDA, dat er in de peilingen niet goed voorstaat. "Natuurlijk kijk ik af en toe naar de peilingen, maar het houdt me niet heel erg bezig."
Bontenbal begon zijn tour door Overijssel vrijdagmiddag met een bezoek aan de Hengelose locatie van het Leger des Heils. Het kersverse CDA-kopstuk sprak met vrijwilligers van de organisatie en kreeg binnen een rondleiding. "Het is heel mooi om te zien hoe mensen zorgen voor elkaar en omzien naar elkaar. Dat zijn wat mij betreft heel erg CDA-thema's", zei Bontenbal na afloop.

Is dit werkbezoek ook bedoeld om stemmen te winnen?

"Dit is echt om me te laten informeren. Ik kom bij heel veel organisaties: ik breng werkbezoeken, ik bezoek afdelingen en ik praat met onze leden. Dit is echt om te luisteren. Ik ben een nieuwe lijsttrekker en ik heb die informatie nodig om mijn werk als lijsttrekker goed te kunnen doen. Ik wil weten waar mensen boos over zijn, waar ze tegenaan lopen. Dat helpt mij weer om in de Tweede Kamer goede voorstellen te doen."

Het CDA staat er in de peilingen niet goed voor: uw partij levert elf zetels in. Voelt u hevige concurrentie van BBB en Omtzigt?

"Ik moet heel eerlijk zeggen: natuurlijk kijk ik af en toe naar de peilingen, maar het houdt me niet heel erg bezig. Wat ik de komende weken moet doen, is het beste CDA-verhaal neerleggen dat ik kan vertellen. Uiteindelijk is het op 22 november aan de kiezer wat ze daarvan vindt. De partij staat er nu nog slecht voor in de peilingen, maar ik denk dat we de komende weken kunnen zien dat we weer gaan groeien."
Bontenbal over de peilingen:
Nieuwe CDA-leider bezoekt Overijssel: dit zegt hij over BBB en Omtzigt

Waarom zou de Overijsselaar dan niet op de BBB of Omtzigt moeten stemmen, maar juist op het CDA?

"We willen een hoopvolle agenda neerleggen. Er zijn dingen die echt mis zijn gegaan bij de overheid. Denk aan de toeslagenaffaire en stikstof. De overheid heeft zich echt niet van z'n beste kant laten zien. Maar we benadrukken als CDA ook heel erg wat er wel goed gaat in de samenleving. Dat zijn dit soort initiatieven, zoals het Leger des Heils. Maar ook op het gebied van de toekomst van de landbouw, de toekomst van Europa, het werken aan een groene en sociale, duurzame economie. Dus ja, kritiek op wat op de overheid verkeerd heeft gedaan, maar ook een hoopvolle agenda."

U heeft nu kritiek op hoe het de afgelopen jaren is gegaan, maar het CDA zat toch ook in de regering?

"Ja, dat zal altijd tegen ons gezegd worden. Ik zeg weleens heel flauw: elke stoeptegel, daar heeft een CDA'er zich wel tegenaan bemoeid. Dat is nu eenmaal het gevolg van als je heel vaak aan een coalitie deelneemt. Er zijn dingen niet goed gegaan, ik loop daar ook niet voor weg. We hebben denk ik een heel aantal dingen wel kunnen bereiken, maar ook een heel aantal dingen niet. Daar moet ik me voor verantwoorden."
Ik loop niet weg voor de dingen die niet goed zijn gegaan
CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal

Zijn er specifiek thema's in Overijssel waar u zich hard voor gaat maken?

"Bereikbaarheid van de regio. De afgelopen jaren lag de focus heel erg op het investeren in de Randstad en heel weinig in de regio. Dat zie je hier heel concreet bij de N35. Het geld moet op een eerlijke manier verdeeld worden."

Dus de rondweg om Mariënheem gaat er komen, als het aan u ligt?

"Mijn collega Harmen Krul heeft hier begin juli al een motie over ingediend in de Tweede Kamer. Dus ja, we zijn er al concreet mee bezig."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.