nieuws

Raadslid Enschede: geld speelde wel degelijk mee bij afschieten azc op luchthaven

Omwonenden zitten niet te wachten op een azc in Esmarkerveld
Omwonenden zitten niet te wachten op een azc in Esmarkerveld
Geld heeft wel degelijk meegespeeld bij het afwijzen van het voormalige luchthaventerrein als plek voor een asielzoekerscentrum. Dat zegt fractievoorzitter Niels van den Berg van Burger Belangen Enschede.
Wethouder Van Houdt heeft altijd aangegeven dat de ongunstige ligging van het vliegveldterrein de reden is om daar geen asielzoekers te willen huisvesten, asielzoekers zouden middenin de samenleving beter inburgeren.

Ook andere motieven dan geïsoleerde ligging

Van den Berg is de eerste in de Enschedese politiek die er openlijk voor uitkomt dat er ook andere motieven hebben meegespeeld dan alleen de geïsoleerde ligging van het voormalige luchthaventerrein.
Het raadslid is in verlegenheid gebracht door AZC Alert. Die groep verzet zich tegen de bouw van een azc op het Esmarkerveld. AZC Alert publiceerde een mailwisseling tussen Van den Berg en een omwonende van de beoogde azc-locatie in Glanerbrug. Daarin stelt Van den Berg dat financiële motieven inderdaad een rol hebben gespeeld. "Ja zou ik zo zeggen", schrijft Van den Berg.
Van den Berg had niet verwacht dat de mailwisseling tussen hem en de bezorgde omwonende op straat zou komen te liggen. "Niet netjes vind ik dat, maar erg is het ook niet want er staat helemaal niks verkeerd in."

Niet stiekem

Van den Berg wil open en transparant zijn naar Enschedeërs. "Natuurlijk heeft geld meegespeeld bij die afweging. Daar ga ik niet stiekem over doen. De raad heeft unaniem aangegeven dat het terrein van de voormalige vliegbasis geen optie was."
Volgens Van den Berg spelen de ontwikkelingen op het Vaneker en de kavels die nog verkocht moeten worden mee. Jarenlang is geprobeerd kopers voor de kavels te vinden. De gemeente had het Vaneker voor miljoenen aangekocht, wilde er grote en dure kavels van maken maar kon die maar niet verkopen. Door allerlei ingrepen en campagnes kwam de koop langzaam op gang. Een azc naast de nieuwe wijk zou roet in het eten kunnen gooien.   

Volksverlakkerij

AZC Alert legt de ontboezeming van Van den Berg uit als een 'typisch voorbeeld van volksverlakkerij.'  Volgens de actiegroep wordt het gemeentebelang hoger geacht dan het belang van de omwonenden van Esmarkerveld.
Van den Berg snapt dat wel, maar benadrukt dat er 'in de raad wel een keuze gemaakt moest worden.'
Bekijk ook het dossier 'Vluchtelingen'.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.