nieuws

Verklaring van CvdK Bijleveld speelt rol in rechtszaak Oad vs Rabobank

Verklaringen van Twentse geldschieters en Commissaris van de Koning Ank Bijleveld moeten komende dinsdag aantonen dat de Rabobank twee jaar geleden bewust heeft aangestuurd op het faillissement van Oad. In de rechtszaak eist de familie Ter Haar 76 miljoen euro van de Rabobank wegens 'schuld aan het faillissement'.
Oad werd in september 2013 failliet verklaard toen de Rabobank de geldkraan dichtdraaide. Volgens de familie Ter Haar was de kredietopzegging onrechtmatig en heeft de bank de zorgplicht geschonden, waardoor Oad onnodig failliet ging. Bijna 1.600 mensen verloren hun werk en zakenrelaties bleven achter met een strop van ongeveer 100 miljoen euro.

CvdK Bijleveld was op de hoogte

Commissaris van de Koning Ank Bijleveld heeft zich in 2013, vlak voor het faillissement, persoonlijk bemoeid met de Oad. Zo werd ze een dag of vijf voor het faillissement op de hoogte gebracht dat er een groep kapitaalkrachtige Twentse investeerders was, waaronder Hennie ten Hag, Rein Sanders en Hein Trebbe, die gezamenlijk het busbedrijf wilden overnemen.
De directie van de Oad liet haar weten dat die deal dreigde te mislukken, omdat de Rabobank haar geld opeiste. Daarop nam zij contact op met de top van de Rabobank om het werkgelegenheidsbelang onder de aandacht te brengen.

"Voldoende tijd vor Oad"

In de verklaring die dinsdag aan de orde zal komen, staat naar aanleiding van een telefoongesprek met een Rabobank-topman: "Die verzekerde mij dat Oad voldoende tijd zou worden geboden om de transactie met de groep investeerders rond te krijgen".
De uitspraak in deze zaak wordt verwacht op 3 november.
 
Bekijk ook het dossier 'Faillissement OAD Reizen'.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.