Nieuws

Egels lijken het gevaar van verkeer in te zien en da's maar goed ook

De kans dat je een egel ziet, is het grootst in september
De kans dat je een egel ziet, is het grootst in september © ANP
Je hebt ze ongetwijfeld wel eens op straat zien liggen: platgereden egels. De kans dat je dat tafereel tegenkomt, neemt af volgens boswachter Arjan Postma. Niet alleen omdat het aantal egels afneemt, maar ook omdat het beestje de gevaren van het oversteken lijkt te herkennen. "Het lijkt erop dat egels in de stedelijke omgeving een heel klein beetje leren dat ze moeten doorlopen als er een auto aankomt, in plaats van dat ze zich opbollen."
Egels op het platteland hebben die kennis nog niet opgedaan. Met de intelligentie van de beestjes in het buitengebied heeft dat niets te maken, in de stad raast gewoon meer verkeer over het asfalt. Met alle gevaren en gevolgen voor egels van dien. "In de stad lijken ze dat nu een beetje door te hebben", zei Postma, de bekendste boswachter van Nederland, gisteren in het radioprogramma Langs de Lijn En Omstreken van de NOS en de EO.

Schuttingen

De egel lijkt dus te wennen aan het wonen in de stad. En dat is maar goed ook. Want de egel heeft het niet makkelijk. Door de droge zomers van de afgelopen jaren zijn er minder insecten en dat heeft drastische gevolgen. "Egels zijn insecteneters, dus krijgen ze het moeilijk", aldus Postma. Daar komt bij dat het niet eenvoudig is om water te vinden in woonwijken. En is er al een tuin met een fijne vijver, dan is die tuin meestal hermetisch afgesloten met een schutting.
"We zijn gek op schuttingen en geneigd de tuin helemaal af te sluiten", zegt Postma. "Maar zorg dat je een klein kiertje aan de onderkant overhoudt en dan kunnen die egels alle kanten op." Nog een tip om het in de tuin aangenaam te maken voor egels: gevallen blad laten liggen, een egel kruipt er graag in. "Hoe netter jij je tuin maakt, hoe minder prettig het is voor dieren om in te leven."

Nationale egeltelling

Wil je weten hoe het met de egelstand in jouw omgeving gesteld is? Vandaag en morgen wordt de egeltelling gehouden. De kans dat je een egel ziet, is in deze tijd van het jaar het grootst. De jongen zijn groot en hebben het nest verlaten. Bovendien zijn de dieren flink aan het eten om een vetreserve op te bouwen voor de winterslaap. "Nu zijn ze het meest actief", aldus boswachter Postma.
Zijn advies om een egel te zien? Ga in de avondschemering op zoek en blijf op een meter of drie afstand als je er een ziet. "Dan is-ie niet meer bang voor je. Egels hebben namelijk iets heel arrogants. Ze zitten in dat harnas van stekels en voelen zich een beetje onkwetsbaar." Hou je afstand, dan gaat het diertje gewoon z'n eigen gang. Dan kun je ze zien graaien naar takken en horen grommen als een oud mannetje.

Tellen maar

Heb je een egel gezien in de eigen tuin? Meld het via Tuintelling.nl en geef door hoeveel egels je hebt aangetroffen. En ben je op een andere locatie op een egel gestuit? Dan kan dat worden gemeld via Waarnemingen.nl.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.